broken clouds
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Гојковић: Већина има политичког слуха за предлоге мањине

19.04.2017. 11:38 17:53
Пише:
Извор: Танјуг/Зоран Жестић

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да је после разговора са посланицима већине одлучила да закаже седницу парламента на којој ће се расправљати о њеном разрешењу и додала да на тај начин већина показује да има политичког слуха са за предлоге мањине.

Она је подсетила да су предлози за њено разрешење предати скупштини 13. и 14. априла и да се седница са тим тачкама дневног реда може одржати најраније 29. априла. Поновила је да ту седницу неће она водити већ посланик друге политичке опције, а ко је иначе потпредседник Народне скупштине.

Наводећи да је слушала обраћања појединих председничких кандидата и предлагача за њено разрешење, Гојковић каже да је сматрала да је потребно да се обрати медијма и објасни процедуру, додајући да је констатовала да они који то траже очигледно не знају или неће да знају како изгледа исправна процедура.

Коментаришући изјаву лидера "Доста је било" Саше Радуловића да за захтев за разрешење председника парламента не важе исте одредбе Пословника као и за предлоге закона, и да та иницијатива може бити већ у петак на дневном реду, она је рекла да Радуловић "очигледно не зна шта је хитан, а шта редован поступак".

"Они не знају шта значи хитан а шта редован поступак, а још нису схватили и да се за сваку тачку дневног реда мора имати већина, како би се о њој расправљало", рекла је она.

Како је навела, она је с посланицима СНС и онима који подрзавају владу и чине већину у парламенту разговарала и добила сагласност да заказе седницу на којој би се расправљало о њеном разрешењу.

На тој ће седници, приметила је, своје мишљење, осим тридесетак посланика који су тражили њено разрешење, дати и 220 посланика који нису потписали тај предлог.

"На овај нацин сам омогућила потписницима и кандидатима за председника Србије да се њихов предлог нађе на дневном реду. Већина показује да има политичког слуха за предлоге мањине", рекла је Гојковић, уз опаску да је због поштовања парламента одлучила да пружи посланицима опозиције прилику да кажу шта имају, али и да чују шта она има да им одговори.

Заказаћу посебну седницу о захтеву за моју смену

Председница парламента Маја Гојковић најавила је данас да ће заказати посебну седницу Скупштине Србије на којој ће се расправљати о инцијативи појединих посланика опозиције за њену смену. Гојковић је током утврђивања дневног реда седнице навела да уверава посланике да ће поштовати процедуру, те да јој је жао што тај предлог не може да се уврсти на текућу седницу. 



“Једва чекам да расправљамо о вашим захвтевима”, рекла је Гојковић, наводећи да је тај предлог поднет у редовном поступку, што значи да се не може наћи на дневном реду пре 29. априла.



Најавила је и да неће председавати том посебном седницом, већ ће замолити неког од потпредседника парламента из других странака да председава, те да то неће бити потпредседник из СНС. 



Она је поручила да, ако посланици хоће, може ту седницу да закаже за 1. мај или неки други дан, те да и за тај празник буде радно. 



"Бићете сви задовољни...мало стрпљења. Празник рада можемо радно да обележимо", навела је Гојковић и поручила да ће владајућа коалиција помоћи да та иницијатива дође на дневни ред, јер за то опозиција нема довољно гласова. 



Гојковић је најавила посебну седницу након што је посланица ДС Александра Јерков, током образлагања предлога да се у дневни ред уврсте и измене Закона о систему образовања и васпитања које је предложила ДС, рекла да постоје млади који мисле својом главом и који се већ две недеље окупљају испред парламента са захтевим, међу којима је и онај о смени Гојковић.



Јерков тврди да Пословник омогућава да се та тачка уврсти у текућу седницу.

Орлић: Предлагачи смене ће чути контрааргументе

Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић рекао је данас да та посланичка група нема ништа против да се на посебној седници расправља о разрешењу председнице парламента Маје Гојковић, наводећи да ће предлагачи добити максималан простор да кажу шта имају о томе, али са друге стране ће, каже, чути и контрааргументе.

То је за њих, верујем, далеко повољнији исход него да се све оконча на једном предлогу за допуну дневног реда и једном образложењу од пар минута. Овако ће добити максималан простор да анализирају, кажу, предлажу, закључују шта год желе, и ако буду у стању да окупе парламентарну већину - и да усвоје шта год има падне на опамет”, рекао је Орлић новинарима у скупштини.

Он је поручио “великим победницима попут Бошка Обрадовића” који су, каже, у Чачку завршили "на петом, високом месту", а тврде да ће неког сменити, да се не залећу у очекивањима и да сачекају исход.

Ако је суштина да имају простор и да привуку додатну пажњу, мислим да могу да буду само задовољни”, навео је Орлић, јер верује да су предлагчи разрешења Маје Гојковић, што су више присутнији на телевизијама, задовољнији.

Аутор:
Пошаљите коментар