clear sky
18°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мађари с тромеђе верују Вучићу и Пастору

05.04.2017. 08:35 08:41
Пише:
Фото: Рабе Фото: М. Митровић

Житељи маленог села Рабе на крајњем северу Баната, тик уз Европску унију, на тромеђи с Мађарском и Румунијом, на недељном изјашњавању пружили су безрезервну подршку Александру Вучићу!

Рабе је по последњем попису имало 106 становника, у међувремену су неки због егзистенције отишли па је на списку било 75 бирача, а од изишлих на гласање 82,14 одсто потврдило је да верује Вучићу.

„Увек смо били и остајемо уз нашу државу Србију“  наглашава Јанош Сел Пал (72), чија кућа је „напредњачка база“ у Рабеу. „Мађари из нашег села и суседног Мајдана увидели су да Вучић хоће добро свима нама, не само Србима него и Мађарима, Румунима, Словацима и припадницима других националности, свим грађанима Србије. Зато је и завредео толико наших гласова. Ако хоћемо да нам држава буде напреднија, глас дајемо ономе ко хоће да ради поштено, а лопове да пошаље тамо где им је место. Уз поштен рад, свима ће нам живот бити лепши.“

Јанош Сел Пал вели да већ дуго чекају да се већ једном овде на тромеђи за стално отвори граница, да могу несметано да иду у Румунију и Мађарску. Све наде полажу у Вучићеве политичке и државничке способности, а Јанош каже да би овде био драг гост, поготово што никада до сад није био у њиховом селу.

„Волели бисмо да нам дође председник Вучић и погледа где и како живимо, да помогне нама, обичним људима. Живимо од пољопривреде, имамо у селу продавницу која ради пре подне од седам до 11 сати. Школу немамо и деца нам путују у Банатско Аранђелово. Сви живимо за то да Србија уђе у Европску унију, да нам се граница отвори да слободно може да иде ко где хоће. Старији сам човек и моја породица не намерава нигде да иде, него да овде живи и ради. Бавимо се пољопривредом и надамо се да ће Вучић допринети да се развијају сеоска газдинства, да млади остају на селу“  очекивања су Јаноша Села Пала.

 

„Свуда се мора радити, и у Немачкој или негде другде ако се оде, али овде, своји на своме, најбоље се осећамо. Обрађујемо око 40 јутара земље, од чега је у нашем власништву 16, а остало смо узели у аренду. Држимо и стоку, баш смо недавно успели на кредит да купимо седам приплодних јуница. Видимо да је у другим градовима и местима било отварања радних места и других улагања. Разумем да онима у граду који нема другог избора треба радних места, али надам се да ћемо и ми стићи на ред, да ће нешто од обећања за бољи живот стићи до нашег места на тромеђи, да се улаже у пољопривреду јер од земље и пољопривреде много тога се покреће. Без пољопривреде не вреде много ни фабрике“ сматра Золтан Сел Пал.

У Рабеу два дана после председничких избора нису баш сви вољни да причају о свом опредељењу. Старија житељка, која није желела да јој се помене име, разочарано се пожалила да не зна разлог због чега она и чланови њеног домаћинства нису добили обавештење о изборима. Вели да су до сада увек били на бирачком списку и гласали.

У уторак у послеподневним сатима на улици која се протеже из правца Мајдана према граници никога. Старији се одмарају, а они млађи, радно способнији, у атару су због пролећне сетве. На путу између два села на повратку с посла из Мајдана сусрећемо Верицу Ваш из Рабеа, заменица Месног одбора Савеза војвођанских Мађара за МЗ Мајдан–Рабе.

„У Рабеу, где живе само Мађари, председник Вучић је добио велику подршку, а и у Мајдану, где има неколико српских породица и већином живе Мађари, Вучић је добио готово 62 одсто гласова – објашњава Верица Ваш.“ Мислим да је то највише на иницијативу господина Иштвана Пастора, који је у ствари наш јер је родом из Мајдана. СВМ је много учинио за ова два села prеthodnih година и немамо проблема с локалном самоуправом општине Нови Кнежевац, где руководи СНС. Веома лепо функционишемо, чак можда боље него пре, и вероватно је то разлог више што су људи масовније изашли на гласање и дали подршку Вучићу. Лично мислим да је то уједно и подршка Иштвану Пастору, пошто је СВМ на prеthodnim изборима имао највише подршке па је сасвим нормално да смо због коалиције која добро функционише подршку дали Вучићу.

Мајдан и Рабе раздваја километар и по асфалтног пута, а то што иде пешице с посла, Верица Ваш каже да раздаљина није велика и да воли да прошета.„Да је у граду, то је раздаљина између два или три ћошка. Живела сам четири године у Суботици као ђак и сасвим нормално је било да се пешачи чак и више“ каже Верица Ваш.И њена очекивања су да Вучић у председничком мандату више пажње обратити пољопривреди.

„Чека га сигурно велики посоа, да заврши оно што је започео, да се све поштено уради за боље сутра за нас све. Увек гледам наше интересе на нивоу локалне самоуправе, где смо повезани са СНС-ом и добро сарађујемо. Познајем председника општине Радована Уверића, који је у овим нашим селима годинама радио као ветеринар, све нас зна, а знамо и ми њега, и имамо поверења, што је веома битно. Овде су углавном стари људи па је СВМ у последње време успео да им посвети више пажње, да им олакшамо живот на селу“  појашњава Верица Ваш.

На наше питање како се слажу с напредњацима у Рабеу, с обзиром на то да смо успут чули да односи баш нису сјајни, међутим, подршка Вучићу је била готово једнодушна.

– У Рабеу има напредњака, они су моје комшије. Међуљудски односи нам приватно нису баш најбољи, али то није због политике. Свако има право да се определи којој политичкој опцији ће се приклонити и како ће гласати. Због политике немамо никаквих проблема, гледа се пре свега ко је какав човек, а интерес нам је да Александар Вучић у наредном периоду води Србију – каже Верица Ваш.

 

Милорад Митровић

 

Могло би се још боље живети

Породица Јаноша Села Пала је одлучила да остане у Рабеу и када јој се указала прилика да негде оде јер је пре десетак година добила премију на „греб-греб“ лутрији. Определили су се да уложе у пољпривредне машине и раде у паорлуку, али Јанош, његов син Золтан, ћерка и зет Изабела и Чаба Варга с унуцима Мартином и Матеом, напомињу да, ако би имали мало више ораница и подршке, могло би се у Рабеу још боље живети.

Дали глас зато што верују

Угоститељ у пензији Данијел Молнар констатује да, кад се неко изабере од већине народа, сви то морају да поштују, уверен да је то демократија, да све треба да иде људски, како то доликује.

„Не знам да ли је неко у селу био против, али смо готово сви били за подршку Вучићу, зато што добро сарађује с Мађарима и припадницима других мањина, са суседном Мађарском и уважаван је у свету. Политика се заснива на интересима, а ми очекујемо пре свега мир и бољи живот. Верујем да ће Вучић имати довољно снаге да Србија уђе у ЕУ, не сутра или прекосутра, али можда за три или четири године. Нама би и те како значило да се отвори граница јер ће нам Сегедин бити ближе него Нови Кнежевац – оптимиста је Молнар.

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар