clear sky
21°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић и Ципрас: Стабилност региона најбитнија

31.01.2017. 17:54 11:39
Пише:

Премијер Александар Вуцић изјавио је данас да је Србија спремна да помогне у решавању одређених питања уколико је неко позове, али да сигурно није од оних који би да решавају

светска питања и туђе проблеме посебно ако их нико не зове, док је његов грчки колега Алексис Ципрас поручио да је Србија кључна земља за стабилност у региону.

"Имали смо много политичара у Србији који су хтели да решавају светска питања и били много паметни" рекао је Вучић одговарајући на питања у вези са "комшијским проблемима на Балкану" и спремности Србије да помогне у њиховом решавању и додао да уколико би нас неко питао да помогнемо то би и учинили.



Он је на заједничкој конференцији за новинаре са Ципрасом рекао да две земље имају добре односе и да желимо и да их даље развијамо наводећи да је Србија мала земља да би на себе преузимала улогу некога ко решава светска питања.

   Како је навео, Грчка је добродошла у све разговоре о стабилности Балкана, истичући да је већа земља од нас, у том смислу и значајнија те да су нам пријатељи на чију помоћ увек можемо да рачунамо.



"А то да се ми гурамо негде да би неко глумио великог лидера који ће да решава не знам какве проблеме - мој посао је да се решавам проблеме дефицита, инфлације, да очувамо регионалну стабилност, повећавамо економски раст Србије..." рекао је Вуцицћ.

Како је навео, нада се да ће то сви остали у региону да разумеју и сматра да су сви други у региону, због таквог става Србије, релаксирани.

Вуцицћ је рекао да јесу разговарали и о светским темама, да је Ципрас много више у Бриселу од њега и да је доста тога и научио од грчког премијера, али и навеои да нас те светске бриге, као и на пример и раст екстремне деснице, муче много мање.



На то питање се надовезао и Ципрас који је истакао да је, предуслов да би неко могао да помогне и укључи се у решавање одређеног питања да постоји сагласност страна које су у спору.



Подсетивши да је Грчка показала последњих година стрпљење вредно пажње стрпљење и то не само везано за суседе, Ципрас је приметио да сви треба да схвате да је инсистирање на непријатељским ставовима  показивање националистичке тежње која "нити је у складу са нашим ставовима нити са епохом у којом живимо".

У том је смислу рекао да је данас у разговору са српским премијер поновио да је Србија кључна земља за стабилност у региону.

 

Вучић: Раст у 2016. већи од 2,8 одсто, у јануару суфицит

Премијер Александар Вучић каже да је привредни раст у 2016. години био већи од 2,8 одсто, а да ће јануар бити завршен са рекордним суфицитом у буџету.

Вучић је после разговора са грчким премијером Алексисом Ципрасом на заједничкој конференцији за новинаре рекао да постоји велика корист за обе земље да се оне повезују. Говорећи о пројекту изградње пруге до луке Пиреј, Вучић је рекао да би са тим могло да се крене одмах и да је Србија почела да ради део пруге према Нишу. 



"Наравно то се не ради оном брзином којом бисмо хтели, али смо потпуно спремни за то, јер је ситуација у нашем буџету све боља.  То је толико важан пројект за нас да бисмо одмах могли да кренемо", рекао је Вучић, додајући да ће за завршетак тог посла бити потребно више година.

Повезивање Београда и Солуна, додаје премијер, има посебан значај за Србе и Грке, наводећи да се очекује и унапређењу трговинске размене.



"Што се тиче односа са Грцком велика је корист за нас да се повезујемо, тиме је Грчка ближа централној и западној Европи, а ми смо ближи Блиском Истоку и северној Африци. Повезивање Солуна и Београда је нешто што има посебан значај. То ће драматично унапредити нашу трговнски размену и довести до нових помака пре свега у нашој прерађивачкој индустрији", рекао је он.

Према његовим речима, у релативно кратком року смо спремни да направимо добре резултате.



Грчки премијер Ципрас каже да би Србија могла да постане мост између источне и западне Европе, те да сарадња између две земље када је реч о транспорту може да буде важна за овај део региона.

Каже да није довољно да се позивамо само на историјске везе већ да се фокусирамо на конкретне кораке. 

"Одлуцили смо да наставимо са насим знацајним и великим идејама визионарског каракетара", рекао је Ципрас, додајући да ће седници Високог савета на пролеће претходити конкретни кораци између министарстава како би се реализовали инфраструктурни пројекти, не само везано за повезивање железницом већ и за друге пројекте које би могле да промене географију Балкана.



"Ми верујемо да географија Балкана треба да престане да се мења интервенцијама и нападима, већ да може да се мења и под мирнодопским условима кроз сарадњу, како би народи били спојени, а не раздвојени", рекао је Ципрас.

То, како каже, има везе са идејом повезивања Београда са Солуном речним путем.

" Говорим о могућностима које пружа река Морава, која би била спона. Потребно је да видимо како би ЕУ могла да финансира један такав пројекат, све то да ставимо на папир. Перспектива постоји", каже Ципрас.

 

Вучић: Да гледамо да Србија не буде у вртлогу турбуленција

Премијер Александар Вуцицћ каже да ће Србија наставити да има добар, људски однос према мигрантима, да нећемо дизати зидове и процењује да ће 2017. бити година страшних политичких турбуленција, а да ми у томе гледамо да не будемо у вртлогу тих турбуленција.

Вучић је у обраћању медијима након Српско-грчког пословног форума рекао да кад ј реч о проблему миграната и избеглица сви имају разлиците погледе, да САД има свој став, ЕУ свој, па да и унутар ње имамо различите погледе, а да ћемо ми гледати да у свему томе покажемо људско лице.

Говорећи о глобалној ситуацији приметио је да треба имати у виду шта се дешава у свету, какву политику има САД, какву ЕУ, која је улога Кине, односи те земље и САД, ставове Русије...

"Пустите зато да наш брод плови мирно и иде ка сигурној луци...да подржавамо нашу економију", рекао је Вучић и додао да ћемо по питању миграната гледати да тим људима помогнемо и да сигурно нећемо дизати зидове.

Премијер је оценио да ће 2017 година бити година страшних политичких турбуленција и подвукао да је на нама да гледамо да се овог пута не њађемо у том вртлогу.

 

Вучић:Не размишљамо о увођењу војног рока,већ о модерниза

Србија ће након модернизације војске сигурно бити јача, али то не значи да ће имати експанзионистичке претензије према било коме, изјавио је данас премијер Александар Вучић и додао да се не размишља о увођењу обавезног војног рока.

Вучић је, одговарајући на питања новинара о модернизацији војске и увођењу војног рока, рекао да је за Србију кључна модернизација ресурса, али да је политичка одлука таква да ниједног тренутка не учествује у било каквим освајачким подухватима.

Премијер је да је добро што Србија има професионалну војску, у коју треба да улаже више, те да ће таква војска бити опремљена и спремна да зашити Србију у сваком тренутку.

"Размишљамо о модернизацији војске. Имамо професионалну армију, мислимо да она може да да најбоље резултате", навео је Вучић и истакао да Србија нема освајачке намере.

Он је рекао да би велики део Србије желео увођење војног рока, али да то није реално."Они који говоре о томе треба да понуде и новац", рекао је Вучић.Вучић је рекао да се војска мора модернизовати, јер ресурси истичу.

 

Вучић: Надамо се доброј вољи и друге стране

Премијер Србије Александар Вучић изразио је очекивање да ће сутрашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу протећи у "трезвеним разговорима" и да ће сви разумети да је стабилизација Западног Балкана кључни предуслов за напредак.

Премијер Вучић је новинарима, након отварања Српско-грчког пословног форума у Београду, рекао да се нада да ће са другом страном бти могуће разгоаварати на начин који ће сачувати мир.

„Надам се да ћемо моћи да разговарамо трезвено, да разговарамо тако да сачувамо мир и надам се да ћемо сви добро разумети да је стабилизација Западног Балкана кључни предуслов за напредак наших економијиа и бољи животни стандард“, истакао је премијер.

Успех тог дијалога није само на Беогард, рекао је Вучић и додао:

„Верујем да ћемо ми показати добру вољу, а надам се да ће то урадити и друга страна“.У Бриселу ће сутра бити одржана друга рунда дијалога Београда и Приштине на највишем ниову.Делегацију Београда предводе премијер Вучић и председник Србије Томислав Николић, а Приштину представљају косовски премијер и председник, Иса Мустафа и Хашим Тачи.

Вучић: Прошле године извоз из Србије најбољи у историји

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да је покривеност увоза извозом у 2016. години износила 77,6 одсто, што је најбољи резултат у историји.

Вучић је новинарима рекао да је тај резултет постигнут пре свега због немачких, аустријских и италијанских компанија које послују у Србији, а које су извозиле у своје земље.

"Нису српски привредници били носилац тог извоза, већ стране фирме које су извозиле у своје земље", рекао је Вучић.

Он је навео да је у 2015. години покривеност увоза извозом износила 73,5 одсто.

 

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар