Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić i Cipras: Stabilnost regiona najbitnija

31.01.2017. 17:54 11:39
Piše:

Premijer Aleksandar Vucić izjavio je danas da je Srbija spremna da pomogne u rešavanju određenih pitanja ukoliko je neko pozove, ali da sigurno nije od onih koji bi da rešavaju

svetska pitanja i tuđe probleme posebno ako ih niko ne zove, dok je njegov grčki kolega Aleksis Cipras poručio da je Srbija ključna zemlja za stabilnost u regionu.

"Imali smo mnogo političara u Srbiji koji su hteli da rešavaju svetska pitanja i bili mnogo pametni" rekao je Vučić odgovarajući na pitanja u vezi sa "komšijskim problemima na Balkanu" i spremnosti Srbije da pomogne u njihovom rešavanju i dodao da ukoliko bi nas neko pitao da pomognemo to bi i učinili.



On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ciprasom rekao da dve zemlje imaju dobre odnose i da želimo i da ih dalje razvijamo navodeći da je Srbija mala zemlja da bi na sebe preuzimala ulogu nekoga ko rešava svetska pitanja.

   Kako je naveo, Grčka je dobrodošla u sve razgovore o stabilnosti Balkana, ističući da je veća zemlja od nas, u tom smislu i značajnija te da su nam prijatelji na čiju pomoć uvek možemo da računamo.



"A to da se mi guramo negde da bi neko glumio velikog lidera koji će da rešava ne znam kakve probleme - moj posao je da se rešavam probleme deficita, inflacije, da očuvamo regionalnu stabilnost, povećavamo ekonomski rast Srbije..." rekao je Vucicć.

Kako je naveo, nada se da će to svi ostali u regionu da razumeju i smatra da su svi drugi u regionu, zbog takvog stava Srbije, relaksirani.

Vucicć je rekao da jesu razgovarali i o svetskim temama, da je Cipras mnogo više u Briselu od njega i da je dosta toga i naučio od grčkog premijera, ali i naveoi da nas te svetske brige, kao i na primer i rast ekstremne desnice, muče mnogo manje.



Na to pitanje se nadovezao i Cipras koji je istakao da je, preduslov da bi neko mogao da pomogne i uključi se u rešavanje određenog pitanja da postoji saglasnost strana koje su u sporu.



Podsetivši da je Grčka pokazala poslednjih godina strpljenje vredno pažnje strpljenje i to ne samo vezano za susede, Cipras je primetio da svi treba da shvate da je insistiranje na neprijateljskim stavovima  pokazivanje nacionalističke težnje koja "niti je u skladu sa našim stavovima niti sa epohom u kojom živimo".

U tom je smislu rekao da je danas u razgovoru sa srpskim premijer ponovio da je Srbija ključna zemlja za stabilnost u regionu.

 

Vučić: Rast u 2016. veći od 2,8 odsto, u januaru suficit

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je privredni rast u 2016. godini bio veći od 2,8 odsto, a da će januar biti završen sa rekordnim suficitom u budžetu.

Vučić je posle razgovora sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da postoji velika korist za obe zemlje da se one povezuju. Govoreći o projektu izgradnje pruge do luke Pirej, Vučić je rekao da bi sa tim moglo da se krene odmah i da je Srbija počela da radi deo pruge prema Nišu. 



"Naravno to se ne radi onom brzinom kojom bismo hteli, ali smo potpuno spremni za to, jer je situacija u našem budžetu sve bolja.  To je toliko važan projekt za nas da bismo odmah mogli da krenemo", rekao je Vučić, dodajući da će za završetak tog posla biti potrebno više godina.

Povezivanje Beograda i Soluna, dodaje premijer, ima poseban značaj za Srbe i Grke, navodeći da se očekuje i unapređenju trgovinske razmene.



"Što se tiče odnosa sa Grckom velika je korist za nas da se povezujemo, time je Grčka bliža centralnoj i zapadnoj Evropi, a mi smo bliži Bliskom Istoku i severnoj Africi. Povezivanje Soluna i Beograda je nešto što ima poseban značaj. To će dramatično unaprediti našu trgovnski razmenu i dovesti do novih pomaka pre svega u našoj prerađivačkoj industriji", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u relativno kratkom roku smo spremni da napravimo dobre rezultate.



Grčki premijer Cipras kaže da bi Srbija mogla da postane most između istočne i zapadne Evrope, te da saradnja između dve zemlje kada je reč o transportu može da bude važna za ovaj deo regiona.

Kaže da nije dovoljno da se pozivamo samo na istorijske veze već da se fokusiramo na konkretne korake. 

"Odlucili smo da nastavimo sa nasim znacajnim i velikim idejama vizionarskog karaketara", rekao je Cipras, dodajući da će sednici Visokog saveta na proleće prethoditi konkretni koraci između ministarstava kako bi se realizovali infrastrukturni projekti, ne samo vezano za povezivanje železnicom već i za druge projekte koje bi mogle da promene geografiju Balkana.



"Mi verujemo da geografija Balkana treba da prestane da se menja intervencijama i napadima, već da može da se menja i pod mirnodopskim uslovima kroz saradnju, kako bi narodi bili spojeni, a ne razdvojeni", rekao je Cipras.

To, kako kaže, ima veze sa idejom povezivanja Beograda sa Solunom rečnim putem.

" Govorim o mogućnostima koje pruža reka Morava, koja bi bila spona. Potrebno je da vidimo kako bi EU mogla da finansira jedan takav projekat, sve to da stavimo na papir. Perspektiva postoji", kaže Cipras.

 

Vučić: Da gledamo da Srbija ne bude u vrtlogu turbulencija

Premijer Aleksandar Vucicć kaže da će Srbija nastaviti da ima dobar, ljudski odnos prema migrantima, da nećemo dizati zidove i procenjuje da će 2017. biti godina strašnih političkih turbulencija, a da mi u tome gledamo da ne budemo u vrtlogu tih turbulencija.

Vučić je u obraćanju medijima nakon Srpsko-grčkog poslovnog foruma rekao da kad j reč o problemu migranata i izbeglica svi imaju razlicite poglede, da SAD ima svoj stav, EU svoj, pa da i unutar nje imamo različite poglede, a da ćemo mi gledati da u svemu tome pokažemo ljudsko lice.

Govoreći o globalnoj situaciji primetio je da treba imati u vidu šta se dešava u svetu, kakvu politiku ima SAD, kakvu EU, koja je uloga Kine, odnosi te zemlje i SAD, stavove Rusije...

"Pustite zato da naš brod plovi mirno i ide ka sigurnoj luci...da podržavamo našu ekonomiju", rekao je Vučić i dodao da ćemo po pitanju migranata gledati da tim ljudima pomognemo i da sigurno nećemo dizati zidove.

Premijer je ocenio da će 2017 godina biti godina strašnih političkih turbulencija i podvukao da je na nama da gledamo da se ovog puta ne njađemo u tom vrtlogu.

 

Vučić:Ne razmišljamo o uvođenju vojnog roka,već o moderniza

Srbija će nakon modernizacije vojske sigurno biti jača, ali to ne znači da će imati ekspanzionističke pretenzije prema bilo kome, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da se ne razmišlja o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara o modernizaciji vojske i uvođenju vojnog roka, rekao da je za Srbiju ključna modernizacija resursa, ali da je politička odluka takva da nijednog trenutka ne učestvuje u bilo kakvim osvajačkim poduhvatima.

Premijer je da je dobro što Srbija ima profesionalnu vojsku, u koju treba da ulaže više, te da će takva vojska biti opremljena i spremna da zašiti Srbiju u svakom trenutku.

"Razmišljamo o modernizaciji vojske. Imamo profesionalnu armiju, mislimo da ona može da da najbolje rezultate", naveo je Vučić i istakao da Srbija nema osvajačke namere.

On je rekao da bi veliki deo Srbije želeo uvođenje vojnog roka, ali da to nije realno."Oni koji govore o tome treba da ponude i novac", rekao je Vučić.Vučić je rekao da se vojska mora modernizovati, jer resursi ističu.

 

Vučić: Nadamo se dobroj volji i druge strane

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će sutrašnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu proteći u "trezvenim razgovorima" i da će svi razumeti da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključni preduslov za napredak.

Premijer Vučić je novinarima, nakon otvaranja Srpsko-grčkog poslovnog foruma u Beogradu, rekao da se nada da će sa drugom stranom bti moguće razgoavarati na način koji će sačuvati mir.

„Nadam se da ćemo moći da razgovaramo trezveno, da razgovaramo tako da sačuvamo mir i nadam se da ćemo svi dobro razumeti da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključni preduslov za napredak naših ekonomijia i bolji životni standard“, istakao je premijer.

Uspeh tog dijaloga nije samo na Beogard, rekao je Vučić i dodao:

„Verujem da ćemo mi pokazati dobru volju, a nadam se da će to uraditi i druga strana“.U Briselu će sutra biti održana druga runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem niovu.Delegaciju Beograda predvode premijer Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a Prištinu predstavljaju kosovski premijer i predsednik, Isa Mustafa i Hašim Tači.

Vučić: Prošle godine izvoz iz Srbije najbolji u istoriji

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je pokrivenost uvoza izvozom u 2016. godini iznosila 77,6 odsto, što je najbolji rezultat u istoriji.

Vučić je novinarima rekao da je taj rezultet postignut pre svega zbog nemačkih, austrijskih i italijanskih kompanija koje posluju u Srbiji, a koje su izvozile u svoje zemlje.

"Nisu srpski privrednici bili nosilac tog izvoza, već strane firme koje su izvozile u svoje zemlje", rekao je Vučić.

On je naveo da je u 2015. godini pokrivenost uvoza izvozom iznosila 73,5 odsto.

 

(Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar