Европске паре за пренос знања у српску привреду
Европска унија је пре годину дала одлучила да уложи милион евра у Научни институт за прехрамбене технологије у Новом Саду за усавршавање и преношење знања у
српску привреду.
Пројектом “ Иновативни циклус развоја прехрамбених производа: Оквир за унапређење истраживачке делатности – ФООДстрас”, којим руководи професорка докторка Милица Појић, Научни институт за прехрамбене институције нашао се на престиној лици одабраних у међународном програму за истраживање и иновације. Наиме, у оштрој конкуренцији од 552 пројекта из целе Европе само је 55 добило средства, а међу њима су два из Србије, од којих је један Национални институт за прехрамбене технологије у Новом Саду. Основна идеја је да се кроз пројекат створе услови за иновације, пренос знања и бољу сарадњу наукеи привреде .
Како за “Дневник” објашњава докторка Милица Пјић, која руководи пројектом, током прве године истраживачки Научог института за прехрамбене технологије у Новом Саду имали су прилику да унапреде постојећа знања кроз студијске боравке у реномираним, партнерским истраживачким институцијама у Ирској и Италији.
У оквиру 8 једномсечних посета 21 истраживач овог института имао је прилику да унапреди своје знање из области нових процесних технологија, науке о потрошачима, савремених инструменталних техника за анализу квалитета, као и потенцијала активних компоненти биљних сировина у креирању функционалних прехрамбених производа. Поред тога, организоване су школе и тематске радионице, које су биле организоване у Новом Саду како би се шира академска заједница упознала са најновијим трендовима у области науке о храни – објаснила је Милица Појић додајући да се основна идеја из пројекта већ показала вредном финансирања.
У другој години реализације пројекта наставиће се са обуком истраживача, али и почети са преносом стеченог знања кроз оранизацију великог броја радионица, тематских вечери и округлих столова који ће поред представника шире академске заједнице бити намењени и стручњацима из привреде, законодавцима, школској омладини и потрошачима.
- Организацијом округлог стола “ Актуелни проблеми малих и средњих предузећа у производњи хране – и начину њиховог превазилажења” указаће се на актуелне проблеме са којима се суочавају мала и средња предузећа у трци за остваривањем конкурентности у економији заснованој на знању, значају иновација и интелектуалне својине, али и унапређењу истраживања и развоја. Едукација потрошача одвијаће се кроз неформалне информационе вечери “ Све што желите да знате о квалитету хране, а немате кога да питате” у оквиру којих ће се дати одговори на све недоумице које потрошачи имају када је у питању квалитет хране коју конзумирају. Организацијом демонстрационих радионица објасниће се и промовисати наука о храни на начин који је забаван и близак школској деци и омладини – рекла је Милица Појић.
Љ. Малешевић
Ревитализација прехрамбене индустрије у Србији
Наша саговорница указује да је намера Научног института за прехрамбене технологије да отвори нове видике нашој индустрији, али и да науче ђаке и студенте освим акспектима квалитета хране, као и да о свему инормише потрошаче и законодавце, јер сви они чине битне актере неизоставне карике у ланцу “иновативни циклус развоја прехрамбених производа” који имају за крајњи циљ ревитализацију прехрамбене индустрије у Србији.