Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Краљица крушковача из Бајмока

11.12.2016. 22:52 21:12
Пише:

СЕНТА: Најбоља ракија 16. међународног Никољданског фестивала ракије у Сенти је крушковача Зорана Варађанина из Бајмока. Овој капљици коју је Варађанин испекао у

свом казану припале су највише почасти и шампионски пехар, јер је најбоље оцењена у конкуренцији 321 узорка природне домаће ракије произвођача из Србије, Мађарске, Словачке и Румуније.

- Мало сам затечен успехом, мада се трудим да увек ракије које печем буду што је могуће бољег квалитета - каже Зоран Варађанин. - Сировина је из мог воћњака на четири јутра, у коме су брескве, шљиве, вишње и друго воће, али крушке купујем у оближњем Љутову, па је од њих справљена шампионска крушковача. У сопственој пецари имам два бакарна казана, а бављење воћарством и производњом ракије је додатна занимација, пошто сам запослен у Електродистрибуцији у Суботици.

Традиционални фестивал ракије, најмасовнији у Србији, организовали су Удружење пољопривредника Сенте и Ред витезова ракије „Свети Никола“. У спортској хали у Народној башти учеснике манифестације и изложбе домаће радиности поздравили су председник Удружења Ференц Шоти и председник сенћанске општине Рудолф Цегледи. На пригодној свечаности у Ред витезова уведена је Ибоја Фекете из Бачке Тополе, која се већ 27 година бави печењем ракије, док је за кандидата за витеза проглашен Ђура Ђери из Титела.

Ове године на фестивалу учествовало је 109 произвођача ракије, од којих 70 из Србије, саопштио је предводник Реда Миклош Нађ. Пристигла је 21 врста ракије, највише шљивовица, затим, кајсијеваче, дуњеваче, јабуковаче, крушковаче, лозоваче и друге, али и дудоваче, па чак и ракије справљене од трњина, малина и банана. Међународни оцењивачки жири чинила су 23 стручњака из наше земље и иностранства.  Шампионски пехари додељени су за 11 врста ракије где је било више од 10 узорака. Победници су: за дуњевачу Геза Бели из Ђера (Мађарска), јабуковачу Моника Берењи из Сенте, кајсијевачу Иштван Билицки из Сенте, крушковачу Зоран Варађанин из Бајмока, лозовачу Атила Лакатош из Бачалмаша (Мађарска), одлежале ракије Јоца Ботошки из Каћа, шљивовицу Ибоја Фекете из Бачке Тополе, вишњевачу Дестилерија „Еден То“ из Шаркада (Мађарска), виљамовку Гордан Папић из Суботице и воћну ракију Ерне Чаки из Орошхазе (Мађарска).

- Посебно сам поносан на златну медаљу и шампионски пехар у категорији одлежалих ракија за вињак који је неколико година у барик бурету, а и све остале ракије су добиле високе оцене - задовољан је власник пецаре „Наша ракија“ Јоца Ботошки из Каћа. Витез ракије Мирко Марић из Црвенке је и винар, па је медаље освојио за комовицу и лозовачу. Каже да уживање у послу и умерено конзумирање дају прави резултат.

За најбољег произвођача ракије из Србије осми пут је проглашен Иштван Билицки из Сенте.

- Сезона је код мене била добра, овог пута предали смо 15 узорака, па су три ракије награђене златним медаљама, девет је сребрних и остале су бронзане. Муштерија за добру ракију има, посебно за квалитетну од које глава не боли – вели Билицки.

Текст и фото: М. Митровић

 

Пише:
Пошаљите коментар