Од чорбе плочице за купатило
НОВИ КНЕЖЕВАЦ: На туристичкој манифестацији „Град на води”, одржаној девети пут на обали Тисе у Новом Кнежевцу, на окупу су биле 63 кулинарске екипе
које су се надметале у кувању рибље чорбе у котлићима. Приде је десетак екипа спонзора справљало гастрономске специјалитете, па је уз забаву у правом летњем угођају крај реке и на њеним таласима уживало више од хиљаду учесника и гостију.
Уз домаћине на надметање су дошли и мајстори котлића из Новог Сада, Бегеча, Црвенке, Палића, Суботице, Кикинде, Накова, Хоргоша, Банатског Новог Села, па и гости из Мађарске и Словачке. Према оцени стручног жирија у коме су били проверени кулинари Едвард Каценбергер, Владан Суботин и Анте Марас, победничку рибљу чорбу зачинио је Петар Свилар из Црвенке.
Њему је уз пехар припала новчана награда од 15.000 динара и по избору 30 квадрата керамичких плочица за купатило фабрике „Керамика Кањижа”. Другу награду освојио је Никола Савић из Новог Сада, коме је припало 10.000 динара и робна награда фабрике ПВЦ столарије „СД пласт” из Суботице, док је треће место освојио Јанко Пинћер из Бегеча који се морао задовољити са 5.000 динара и котлићем са ногарама. Уз њих пакете производа новокнежевачке „Алеве” добили су још четворопласирани Миланко Попов из Кикинде и петопласирани Милан Вукосавић из Новог Сада.
Председник новокнежевачке општине др Радован Уверић који је уручивао награде најуспешнијим кулинарима уверава да ће се и убудуће приређивати ова атрактивна манифестација, коју је организовало Удружење спортских риболоваца „Тиса” под покровитељством Општине Нови Кнежевац, „Алеве”, предузећа „Виса Пром” из Кањиже и других спонзора.
Расположење на тиском кеју од дома Кајакашког клуба „Обилић” до Мотела „Ловац” било је изузетно, а свако је рибљу чорбу у котлићима и специјалитете на роштиљу припремао по свом добро опробаном рецепту. Јанко Пинћер из Бегеча прича да му је увек задовољство да са Дунава скокне на обалу Тисе:
- Долазим због другара, а рибљу чорбу увек кувам по истом рецепту, без обзира где се налазим. То је нешто између рибље чорбе и паприкаша, по рецепту карактеристичном на Дунаву од Бачке Паланке па до Бешке, а сви знамо да се од Бачке Паланке узводно кува рибљи паприкаш.
Овде на Тиси је рецепт мало другачији, али ми са нашим специјалитетом увек придобијамо наклоност жирија и добро пролазимо – вели Пинћер. – Од своје 15. године се такмичим, и нема много разлике у рецептима. Пресудан је квалитет рибе и зачина, такође, однос рибе и воде. У котлић за десет особа стављам четири килограма и четири литре воде, четири кашике алеве паприке, две кашике соли и четири кашике сушеног лука, јер је то практичније него да динстамо свежи, тако да се чорба може скувати за 35 до 40 минута.
М. Митровић
Чамцима по Тиси
На манифестацији „Град на води” било је и вожње чамцима и бродићима на Тиси. Бродићем Воје Гузине из Сенте је пловила весела екипа Новосађана родом из Санада, др Срба Петров и Слободан Надрљански, у друштву пријатеља које је увесељавао бард војвођанског мелоса Милан Прунић из Кикинде. Они су на пропутовању из Сенте, преко Санада за Кањижу, застали на кратко у Новом Кнежевцу, да се поздраве са пријатељима из ове вароши, а наравно и са кулинарима Јанком Пинћером и Николом Савићем. Они су на свом менију на бродићу имали специјалитете са роштиља и неизоставне банатске штрудле.