Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Od čorbe pločice za kupatilo

10.07.2016. 18:24 11:39
Piše:

NOVI KNEŽEVAC: Na turističkoj manifestaciji „Grad na vodi”, održanoj deveti put na obali Tise u Novom Kneževcu, na okupu su bile 63 kulinarske ekipe

 koje su se nadmetale u kuvanju riblje čorbe u kotlićima. Pride je desetak ekipa sponzora spravljalo gastronomske specijalitete, pa je uz zabavu u pravom letnjem ugođaju kraj reke i na njenim talasima uživalo više od hiljadu učesnika i gostiju.

Uz domaćine na nadmetanje su došli i majstori kotlića iz Novog Sada, Begeča, Crvenke, Palića, Subotice, Kikinde, Nakova, Horgoša, Banatskog Novog Sela, pa i gosti iz Mađarske i Slovačke. Prema oceni stručnog žirija u kome su bili provereni kulinari Edvard Kacenberger, Vladan Subotin i Ante Maras, pobedničku riblju čorbu začinio je Petar Svilar iz Crvenke.



Njemu je uz pehar pripala novčana nagrada od 15.000 dinara i po izboru 30 kvadrata keramičkih pločica za kupatilo fabrike „Keramika Kanjiža”. Drugu nagradu osvojio je Nikola Savić iz Novog Sada, kome je pripalo 10.000 dinara i robna nagrada fabrike PVC stolarije „SD plast” iz Subotice, dok je treće mesto osvojio Janko Pinćer iz Begeča koji se morao zadovoljiti sa 5.000 dinara i kotlićem sa nogarama. Uz njih pakete proizvoda novokneževačke „Aleve” dobili su još četvoroplasirani Milanko Popov iz Kikinde i petoplasirani Milan Vukosavić iz Novog Sada.



Predsednik novokneževačke opštine dr Radovan Uverić koji je uručivao nagrade najuspešnijim kulinarima uverava da će se i ubuduće priređivati ova atraktivna manifestacija, koju je organizovalo Udruženje sportskih ribolovaca „Tisa” pod pokroviteljstvom Opštine Novi Kneževac, „Aleve”, preduzeća „Visa Prom” iz Kanjiže i drugih sponzora.



Raspoloženje na tiskom keju od doma Kajakaškog kluba „Obilić” do Motela „Lovac” bilo je izuzetno, a svako je riblju čorbu u kotlićima i specijalitete na roštilju pripremao po svom dobro oprobanom receptu. Janko Pinćer iz Begeča priča da mu je uvek zadovoljstvo da sa Dunava skokne na obalu Tise:

- Dolazim zbog drugara, a riblju čorbu uvek kuvam po istom receptu, bez obzira gde se nalazim. To je nešto između riblje čorbe i paprikaša, po receptu karakterističnom na Dunavu od Bačke Palanke pa do Beške, a svi znamo da se od Bačke Palanke uzvodno kuva riblji paprikaš.



Ovde na Tisi je recept malo drugačiji, ali mi sa našim specijalitetom uvek pridobijamo naklonost žirija i dobro prolazimo – veli Pinćer. – Od svoje 15. godine se takmičim, i nema mnogo razlike u receptima. Presudan je kvalitet ribe i začina, takođe, odnos ribe i vode. U kotlić za deset osoba stavljam četiri kilograma i četiri litre vode, četiri kašike aleve paprike, dve kašike soli i četiri kašike sušenog luka, jer je to praktičnije nego da dinstamo sveži, tako da se čorba može skuvati za 35 do 40 minuta.



M. Mitrović

 

Čamcima po Tisi

Na manifestaciji „Grad na vodi” bilo je i vožnje čamcima i brodićima na Tisi. Brodićem Voje Guzine iz Sente je plovila vesela ekipa Novosađana rodom iz Sanada, dr Srba Petrov i Slobodan Nadrljanski, u društvu prijatelja koje je uveseljavao bard vojvođanskog melosa Milan Prunić iz Kikinde. Oni su na proputovanju iz Sente, preko Sanada za Kanjižu, zastali na kratko u Novom Kneževcu, da se pozdrave sa prijateljima iz ove varoši, a naravno i sa kulinarima Jankom Pinćerom i Nikolom Savićem. Oni su na svom meniju na brodiću imali specijalitete sa roštilja i neizostavne banatske štrudle.





 

Piše:
Pošaljite komentar