overcast clouds
19°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брдо-Бриони процес: Неопходност изградње поверења у региону

29.05.2016. 15:33 13:33
Пише:

Састанак лидера региона Брдо-Бриони процес завршен је данас у Сарајеву заједничком поруком неопходности изградње међусобног поверења, разумевања и помирења у региону,

подршке на путу евроинтеграција, али и уздржавању од реторике и деловања који подстичу подизање напетости у региону.

Износећи закључке самита, председник Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је истакао да је постигнут договор да се конкретним акцијама покуша решавање отворених питања кроз интезивни дијалог и билатералне и мултилатералне споразуме, да се направи заједнички план за координисану борбу против глобалних безбедносних претњи.

Како је истакао, договорено је да се направе напори на изградњи бољег образовног система како би се спречио одлив мозгова, на повећању економске конкурентности и слободног протока људи, робе и капитала, на унапређењу повезаности кроз заједничке енергетске и инфраструктурне пројекте.

Учесници самита Брдо-Бриони процеса сагласили су се и да је потребно наставити примену европских стандарда и промоцију европских вредности кроз политичке, правне, социјалне, економске и остале реформе.

"Верујемо да ће консолидације Југоисточне Европе унутар Европске уније испунити и потпомоћи оснивачку визију ЕУ као о Европи уједињеној у миру и просперитету", рекао је Изетбеговић.Председник Словеније Борут Пахор, на конференцији за новинаре, упозорио је своје колеге да ће се следећих месеци ЕУ бавити више сама собом него процесом ширења.

То, како је нагласио, не сме угрозитити реформске процесе у државама региона, које теже да уђу у ЕУ и НАТО.Према његовим речима, ти процеси морају напредовати и земље региона морају да се међусобно стимулишу без обзира што су државе са различитим статусима на путу у ЕУ.

То ће, како је нагласио, омогућити да, када се ЕУ буде изнутра консолидовала, овај простор буде припремљен за ширење и пуноправно чланство."Морамо наћи снаге за сарадњу и решавање билатералних питања, како би се земље кваификовале за приступање. Не видим ЕУ комплетну без држава у региону као пуноправних чланица", рекао је Пахор.

Он је указао да, пошто се ЕУ бави собом, сада брига о напретку пада на иницијативу Брдо-Бриони и због повећане нервозе неопходно је да се води брига о будцухности.Пахор је изразио задовољство што су састанци председника региона изродили Берлински процес, подсећајући да ће за месец данас Самит бити одржан у Паризу, а идуће године ће бити домаћин скупа на којем земље региона и ЕУ разговарају о конмретним пројектима за подизање квалитета живота грађана, Рим.

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић је рекла да је мало забринута развојем догађаја и стања у Европској унији, која се сада налази, како је рекла, између замора у проширењу и недостатка оптимизма у Југоисточној Европи.

"У духу заједничке сарадње и добросуседских односа желимо у оквиру овог процеса да наставимо да радимо на подршци процесу проширења", рекла је Грабар-Китаровић.Она је поручила да ће Хрватска следеће недеље преузети председавање процесом сарадње у Југоисточној Европи, а затим да ће то учинити Словенија.

"Верујем да ћемо и једни и други наставити да подвлачимо важност процеса Брдо-Бриони за европско интегрисање Југоисточне Европе", рекла је Грабар-Китаровић.Председник Италије Серђо Матарело нагласио је да је Италија уверена у чињеницу да ЕУ неће бити потпуна све док све земље југоисточне Европе не буду чланице Уније.

Италија, стога жели, како је додао, пренети своју потпуну подршку да се то постигне на најбржи могући начин.Матарело је казао да је Италија уверена да изазови с којима смо сви глобално суочени не могу бити решавани од стране само једне земље.С тим у вези је навео мигратску и економску кризу, али и тероризам, изазове које је могуће решити само кроз сарадњу и већу ефикасност и интеграцију.

Италија је убеђена у значај завршетка ширења ЕУ на Балкан, поновио је он, додајући да званичан Рим жели да допринесе развоју региона.Закљчуци са Самита у Сарајеву су, према његовим речима, од великог значаја, као и сам састанак, због отворености и искрености, које су засноване на пријатељству и жељи за сарадњом.

Домаћин самита Брдо-Бриони процес 2017. биће Македонија.

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар