broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Не дамо „Трепчу”, не дамо „Газиводе”, штитимо свој народ

03.04.2016. 21:34 13:33
Пише:

Премијер Србије Александар Вучић поручио је у Лепосавићу да Влада Србије неће оставити свој народ на Косову и Метохији, и да нећемо дозволити да нам узму „Трепчу”.

Вучић је, обраћајући се грађанима Лепосавића, међу њима и рударима „Трепче флотација”, који су га дочекали овацијама и повицима да је „Трепча” – Србија, узвратио поруком да је та фабрика кичма опстанка нашег народа на северу.

Премијер Вучић је након инцидента пред његову посету Косову и Метохији, када је бачена бомба на салу у Зубином Потоку поручио да снажну Србију ништа не може да уплаши.

„Ако већ хоће да пуцају, нек пуцају на мене, а не на недужне људе”, рекао је Вучић и додао да ће посету наставити по плану.

Он је пренео да је Београд у дијалогу с Приштином од почетка инсистирао на томе да се у Бриселу разговара о имовини, али да су неки то све време избегавали, не желећи да прихвате да то буде једини начин.

– Одбијен је први напад на „Трепчу”, када су желели да је представе као своју – поручио је премијер. – Прибојавамо се покушаја у наредном периоду да ће донети посебан закон којим би претворили „Трепчу” у јавну својину такозване Републике Косово. Ми ћемо инсистирати у Бриселу, не вређајући никога, не изговарајући превелике речи јер смо видели како су се ствари одигравале од тих превеликих речи, да јасно ставимо до знања да то нећемо да допустимо. Премијер је подвукао да се зна ко је градио флотацију, „Црнце” и „Бело Брдо”, и ко у њима ради, као и да то не може да узима коме год падне на памет.

– Недвосмислено ћемо се политички борити и супротставити томе и надам се да ће бити довољно мудрости и у Приштини и Бриселу да то разумеју – рекао је Вучић.

Он је изразио наду да Приштина неће правити проблеме, као што је учинила с увозом експлозива, као и да Београд неће морати да одговара на сличан начин.

Вучић је нагласио да је највећи привредни колектив на северу „Трепча”, да она доноси добро не само Лепосавићу већ и Звечану, северу Косова, али и целој Србији, те поновио да ће Влада, заједно с руководством компаније, сачувати „Трепчу”. Он је истакао да ће се Влада према „Трепчи” понашати као према свим привредним субјектима у централној Србији те да ће уложити у „Трепчу” и јаловиште које је потребно.

Исто тако је казао да ће Влада помоћи и Металуршки комбинат у Звечану, фабрику батерија, подвукавши да ће Влада наћи начина да помогне да српски народ остане на својим огњиштима.

Осврнувши се на досадашње преговоре Београда и Приштине у Бриселу, Вучић је рекао да српској делегацији тамо никада није лепо јер нема чему да се радује.

– Али, тамо смо јер је неопходно да би наш народ на Косову и Метохији био сигуран, неопходно да бисмо сачували репутацију Србије – казао је лидер српских напредњака. Присетио се, како је додао, да је једном било веома тешко. Они су, казао је, читав дан вршили огроман притисак на нашу делегацјиу, а када је он све одбио и рекао да српска делегација то неће прихватити без обзира на цену коју морамо да платимо појединачно и као политичари, они су му одговорили: „Не постојиш више као политичар, нестајеш с политичке сцене, каријера ти је готова”. Напомињући да су му Ђурић и Вулин сведоци да им је на то узвратио кроз осмех, иако они нису очекивали такву његову реакцију, рекавши: „Јел’ то све што имате да ми кажете… каријера… политика. То је ситница, али ми не одустајемо од оног што смо рекли. Само ви радите свој посао”.

Вучић је подвукао да ће Влада увек бринути о српском народу на Косову и Метохији јер смо сви, истакао је, део истог народа:

– Срби с Косова и Метохије део су наше државе – рекао је премијер, и додао да никада неће правити разлику између грађана у централној Србији и јужној покрајини.

Такође је најавио да неће изузети Србе на Косову и Метохији од активности које спроводи у централној Србији.

– Наша деца и овде морају да имају исте услове као деца у Београду. Не могу наша деца на Косову да иду у пољске тоалете, или да деца у Београду имају рачунаре, а они овде немају ни табле – нагласио је он. Вучић се Србима на Косову захвалио што су на бранику отаyбине увек знали да заштите интересе свог народа и државе.

– Србија и Влада су увек уз вас и никада нећете остати сами – закључио је он.

Вучић је рекао да су Срби на Косову део исте државе Србије и да нема никакве разлике у односу према њима. Он је захвалио Епархији рашко-призренској, свештенству манастира Бањска и општини Звечан што су почели да преуређују једну од најлепших православних цркава, коју је краљ Стефан Милутин одредио као своје гробно место.

У Косовској Митровици Вучић је обишао Здравствени центар, где је присуствовао отварању нових просторија Одељења онкологије, које је финансирала Влада Републике Србије, а чија је вредност износила више од 12 милиона динара. Вучић је на Одељењу хирургије присуствовао и пуштању у рад скенера, вредног 45,7 милиона динара, који је такође донација Владе Србије, односно Министарства здравља. Он је одиграо и партију шаха, а затим ручао са студентима у студентској мензи.

Е. Д.

 

Нека је Богом просто Србима који су бацили бомбу

Вучић је потврдио је да су бомбу на спортску халу у Зубином Потоку бацили Срби.

– Мој одговор тим нашим Србима који су на такав начин желели да ме дочекају је – нека вам је Богом просто, борићу се и за вас и ваше породице да живите на својим огњиштима и да будете срећни и задовољнији него данас – рекао је Вучић на предизборној конвенцији СНС-а у Зубином Потоку, и додао да више ни реч неће рећи о томе. Додао је да „није импресиониран тројицом ‘јунака’” који су бацили бомбу.

Није само бачена бомба, како сазнајем, тројица “јунака” су се појавила, један је бацио бомбу М-75, затим испалио рафал из аутоматске пушке, могао је да убије ко зна колико људи, јер тамо је било људи који су радили на постављању бине, рекао је Вучић.

Конвенција је одржана у спортској хали на коју је  око три сата бачена експлозивна направа и пуцано из аутоматског оружја.

У експлозији је оштећен путнички аутомобил који је био паркиран у близини, а пукла су и нека стакла на хали, али није било повређених.

Александар Вучић борави на Космету, где је поручио да снажну Србију ништа не може уплашити.

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је одмах после инцидента да је реч о терористичком чину. Министар Александар Вулин рекао је да га је стид оног који се бацио бомбом.

 

Ништа се не решава секиром

Вучић је подвукао да онај ко није јак у свету, ко нема довољно пријатеља – ни на који начин не може заштитити српски народ.

– Потребна је јака, слободна, уједињена Србија, не расцепкана и посвађана. Важно је да имамо снажан утицај и у Бриселу, и у Берлину, и у Москви, и само таква снажна Србија може да брани интересе и заштити свој народ на Косову и Метохији – нагласио је он.

Празне су приче да се то може решавати секиром, указао је, и рекао да би то било само штета за наш народ у покрајини.

 

Има ли овде неки камен који је Мустафа уложио?

Вучић је, на питање новинара како коментарише изјаву косовског премијера Исе Мустафе да не жели да разговара с Београдом о државној имовини на Косову и Метохији, рекао да Србија жели да разговара и да је резлутат разговора и договора увек бољи од једностраних одлука.

– Ако би ми Мустафа показао овде у Бањској, када већ причате о државној имовини, један камен који је он уложио, да ми покажете тај камен, јер ја бих могао да вам покажем камење које сам чак и ја уложио, онда бих и могао да размислим о његовом ставу – рекао је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар