Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Ne damo „Trepču”, ne damo „Gazivode”, štitimo svoj narod

03.04.2016. 21:34 13:33
Piše:

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Leposaviću da Vlada Srbije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji, i da nećemo dozvoliti da nam uzmu „Trepču”.

Vučić je, obraćajući se građanima Leposavića, među njima i rudarima „Trepče flotacija”, koji su ga dočekali ovacijama i povicima da je „Trepča” – Srbija, uzvratio porukom da je ta fabrika kičma opstanka našeg naroda na severu.

Premijer Vučić je nakon incidenta pred njegovu posetu Kosovu i Metohiji, kada je bačena bomba na salu u Zubinom Potoku poručio da snažnu Srbiju ništa ne može da uplaši.

„Ako već hoće da pucaju, nek pucaju na mene, a ne na nedužne ljude”, rekao je Vučić i dodao da će posetu nastaviti po planu.

On je preneo da je Beograd u dijalogu s Prištinom od početka insistirao na tome da se u Briselu razgovara o imovini, ali da su neki to sve vreme izbegavali, ne želeći da prihvate da to bude jedini način.

– Odbijen je prvi napad na „Trepču”, kada su želeli da je predstave kao svoju – poručio je premijer. – Pribojavamo se pokušaja u narednom periodu da će doneti poseban zakon kojim bi pretvorili „Trepču” u javnu svojinu takozvane Republike Kosovo. Mi ćemo insistirati u Briselu, ne vređajući nikoga, ne izgovarajući prevelike reči jer smo videli kako su se stvari odigravale od tih prevelikih reči, da jasno stavimo do znanja da to nećemo da dopustimo. Premijer je podvukao da se zna ko je gradio flotaciju, „Crnce” i „Belo Brdo”, i ko u njima radi, kao i da to ne može da uzima kome god padne na pamet.

– Nedvosmisleno ćemo se politički boriti i suprotstaviti tome i nadam se da će biti dovoljno mudrosti i u Prištini i Briselu da to razumeju – rekao je Vučić.

On je izrazio nadu da Priština neće praviti probleme, kao što je učinila s uvozom eksploziva, kao i da Beograd neće morati da odgovara na sličan način.

Vučić je naglasio da je najveći privredni kolektiv na severu „Trepča”, da ona donosi dobro ne samo Leposaviću već i Zvečanu, severu Kosova, ali i celoj Srbiji, te ponovio da će Vlada, zajedno s rukovodstvom kompanije, sačuvati „Trepču”. On je istakao da će se Vlada prema „Trepči” ponašati kao prema svim privrednim subjektima u centralnoj Srbiji te da će uložiti u „Trepču” i jalovište koje je potrebno.

Isto tako je kazao da će Vlada pomoći i Metalurški kombinat u Zvečanu, fabriku baterija, podvukavši da će Vlada naći načina da pomogne da srpski narod ostane na svojim ognjištima.

Osvrnuvši se na dosadašnje pregovore Beograda i Prištine u Briselu, Vučić je rekao da srpskoj delegaciji tamo nikada nije lepo jer nema čemu da se raduje.

– Ali, tamo smo jer je neophodno da bi naš narod na Kosovu i Metohiji bio siguran, neophodno da bismo sačuvali reputaciju Srbije – kazao je lider srpskih naprednjaka. Prisetio se, kako je dodao, da je jednom bilo veoma teško. Oni su, kazao je, čitav dan vršili ogroman pritisak na našu delegacjiu, a kada je on sve odbio i rekao da srpska delegacija to neće prihvatiti bez obzira na cenu koju moramo da platimo pojedinačno i kao političari, oni su mu odgovorili: „Ne postojiš više kao političar, nestaješ s političke scene, karijera ti je gotova”. Napominjući da su mu Đurić i Vulin svedoci da im je na to uzvratio kroz osmeh, iako oni nisu očekivali takvu njegovu reakciju, rekavši: „Jel’ to sve što imate da mi kažete… karijera… politika. To je sitnica, ali mi ne odustajemo od onog što smo rekli. Samo vi radite svoj posao”.

Vučić je podvukao da će Vlada uvek brinuti o srpskom narodu na Kosovu i Metohiji jer smo svi, istakao je, deo istog naroda:

– Srbi s Kosova i Metohije deo su naše države – rekao je premijer, i dodao da nikada neće praviti razliku između građana u centralnoj Srbiji i južnoj pokrajini.

Takođe je najavio da neće izuzeti Srbe na Kosovu i Metohiji od aktivnosti koje sprovodi u centralnoj Srbiji.

– Naša deca i ovde moraju da imaju iste uslove kao deca u Beogradu. Ne mogu naša deca na Kosovu da idu u poljske toalete, ili da deca u Beogradu imaju računare, a oni ovde nemaju ni table – naglasio je on. Vučić se Srbima na Kosovu zahvalio što su na braniku otaybine uvek znali da zaštite interese svog naroda i države.

– Srbija i Vlada su uvek uz vas i nikada nećete ostati sami – zaključio je on.

Vučić je rekao da su Srbi na Kosovu deo iste države Srbije i da nema nikakve razlike u odnosu prema njima. On je zahvalio Eparhiji raško-prizrenskoj, sveštenstvu manastira Banjska i opštini Zvečan što su počeli da preuređuju jednu od najlepših pravoslavnih crkava, koju je kralj Stefan Milutin odredio kao svoje grobno mesto.

U Kosovskoj Mitrovici Vučić je obišao Zdravstveni centar, gde je prisustvovao otvaranju novih prostorija Odeljenja onkologije, koje je finansirala Vlada Republike Srbije, a čija je vrednost iznosila više od 12 miliona dinara. Vučić je na Odeljenju hirurgije prisustvovao i puštanju u rad skenera, vrednog 45,7 miliona dinara, koji je takođe donacija Vlade Srbije, odnosno Ministarstva zdravlja. On je odigrao i partiju šaha, a zatim ručao sa studentima u studentskoj menzi.

E. D.

 

Neka je Bogom prosto Srbima koji su bacili bombu

Vučić je potvrdio je da su bombu na sportsku halu u Zubinom Potoku bacili Srbi.

– Moj odgovor tim našim Srbima koji su na takav način želeli da me dočekaju je – neka vam je Bogom prosto, boriću se i za vas i vaše porodice da živite na svojim ognjištima i da budete srećni i zadovoljniji nego danas – rekao je Vučić na predizbornoj konvenciji SNS-a u Zubinom Potoku, i dodao da više ni reč neće reći o tome. Dodao je da „nije impresioniran trojicom ‘junaka’” koji su bacili bombu.

Nije samo bačena bomba, kako saznajem, trojica “junaka” su se pojavila, jedan je bacio bombu M-75, zatim ispalio rafal iz automatske puške, mogao je da ubije ko zna koliko ljudi, jer tamo je bilo ljudi koji su radili na postavljanju bine, rekao je Vučić.

Konvencija je održana u sportskoj hali na koju je  oko tri sata bačena eksplozivna naprava i pucano iz automatskog oružja.

U eksploziji je oštećen putnički automobil koji je bio parkiran u blizini, a pukla su i neka stakla na hali, ali nije bilo povređenih.

Aleksandar Vučić boravi na Kosmetu, gde je poručio da snažnu Srbiju ništa ne može uplašiti.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je odmah posle incidenta da je reč o terorističkom činu. Ministar Aleksandar Vulin rekao je da ga je stid onog koji se bacio bombom.

 

Ništa se ne rešava sekirom

Vučić je podvukao da onaj ko nije jak u svetu, ko nema dovoljno prijatelja – ni na koji način ne može zaštititi srpski narod.

– Potrebna je jaka, slobodna, ujedinjena Srbija, ne rascepkana i posvađana. Važno je da imamo snažan uticaj i u Briselu, i u Berlinu, i u Moskvi, i samo takva snažna Srbija može da brani interese i zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji – naglasio je on.

Prazne su priče da se to može rešavati sekirom, ukazao je, i rekao da bi to bilo samo šteta za naš narod u pokrajini.

 

Ima li ovde neki kamen koji je Mustafa uložio?

Vučić je, na pitanje novinara kako komentariše izjavu kosovskog premijera Ise Mustafe da ne želi da razgovara s Beogradom o državnoj imovini na Kosovu i Metohiji, rekao da Srbija želi da razgovara i da je rezlutat razgovora i dogovora uvek bolji od jednostranih odluka.

– Ako bi mi Mustafa pokazao ovde u Banjskoj, kada već pričate o državnoj imovini, jedan kamen koji je on uložio, da mi pokažete taj kamen, jer ja bih mogao da vam pokažem kamenje koje sam čak i ja uložio, onda bih i mogao da razmislim o njegovom stavu – rekao je Vučić.

Autor:
Pošaljite komentar