overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Српско народно позориште прославило 155. рођендан

28.03.2016. 19:27 13:33
Пише:

Новинар, публициста, организатор књижевног фестивала у Новом Саду и председник Управног одбора Српског народног позоришта у два мандата - Ђорђе Рандељ, добитник је

златне медаље “Јован Ђорђевић”, највишег признања Српско народног позоришта које је  прославило свој 155. рођендан. Рандељ је кратко рекао да је медаља са именом оснивача куће на чијем је челу, само потврда највећег професионалног признања које му је додељено 2007. године, када је постао председник Управног одбора Српског народног позоришта.

Јован Ђорђевић је споменут и као оснивач Српског народног позоришта, 1861. године, али песнику је дата реч - Јовану Јовановићу Змају, који је међу првима указивао на значај ове културне тековине.

Актуелни управник Александар Милосављевић, баш на помен Јована Ђорђевића, рекао је да сваки дан улазећи и излазећи из зграде Српског народног позоришта, поставља себи питања да ли је тај дан нешто урађено, шта и колико добро. Милосављевић је затим навео да све радне јединице Српског народног позоришта од којих се у јавности најчешће види само најрепрезентативнији део - Опера, Балет и Драма - могу бити поносне на урађено у протеклој години. Наводећи низ наслова (“Ко је најјачи на свету!?”, “Омнибус опера”, “На Дрини ћуприја”), Милосављевић је антиципирао оно што ће уследити - уручење медаља, награда и похвала које су освојили навреднији у кући Српског народног позоришта.

- Ако због свих успеха које постижемо мислите да нам тече мед и млеко, онда се грдно варате - завршио је свој излагање Милосављевић. - Све је то настало из крви, зноја и суза ансамбала, технике и администрације ове куће. Из крви, зноја и суза наставићемо да правимо велика дела, јер без обзира какво је, ово је једино време које нам је дато.

Сребрну медаљу “Јован Ђорђевић” добиле су солисткиња и репетиторка Балета СНП Бранка Глигорић и организаторка сценско-техничких послова Јелена Даниловац. Бронзану едаљу “Јован Ђорђевић” добио је шеф мушке кројачке радионице Јанош Гез.

Годишње награде СНП-а добили су: глумци Радоје Чупић, Игор Павловић, Јована Мишковић, Марија Меденица, драматург Светислав Јованов, диригент Александар Којић, сопранисткиња Дарија Олајош Чизмић, тенор Саша Штулић, баритон Васа Стајкић, помоћник нототекара Петер Лато, контрабасиста Звонимир Крстић, други алт хора Вера Марковић, уметничка секретарка Балета Санела Миленовић, самостална организаторка програмских активности Александра Максимовић, уредник програма Ивана Гајић Челебић, организаторка-сарадница за компјутерску обраду података Љиљана Билбија, службеница за јавне набавке Александра Нововић, сценограф Саша Сенковић, декоратер Предраг Ждеро, администраторка-деповођа Илинка Париповић, спремачица Нада Ћулум.

Годишње похвале добили су: инспицијенткиња Тања Цвијић, руководилац дисплеја Иван Свирчевић, хорски певачи Владимир Стојковић, Александар Толимир, Владимир Зорјан, балетски играчи Самјел Бишоп, Лана Стојановић, Љиљана Велимиров, Милена Кркотић, Теона Радановић, главна модисткиња Александра Ковачевић, докторка Љубица Сакач Петровић, ЈП “Информатика”, Служба кадровских и општих послоа, Техника СНП-а, опера “Љубавни напитак”, концертно извођење опере “Кнез Иво од Семберије”, “Омнибус опера”, балет “Ко је најмоћнији на свету!?” и представа “Револуција - отказана”.

И. Бурић

 

С „Дневником” у СНП

“Дан када смо се срели” Божидара Кнежевића, у режији Предрага Штрпца, поетска дуо-кореодрама, у уторак је на репертоару Српског народног позоришта. У среду је ред на једну од награђених представа на годишњој свечаности СНП-а, оперу “Љубавни напитак” Гаетана Доницетија, у режији Андреја Бесчаснија. “Дневник” вам поклања два пута по две, односно три пута по две улазнице за ове представе. Довољно је само да читате “Дневник” и да будете међу најбржима који ће да се јаве у уторак, 29. марта од 12 сати, на телефон 021/480-6881.  

Аутор:
Пошаљите коментар