Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srpsko narodno pozorište proslavilo 155. rođendan

28.03.2016. 19:27 13:33
Piše:

Novinar, publicista, organizator književnog festivala u Novom Sadu i predsednik Upravnog odbora Srpskog narodnog pozorišta u dva mandata - Đorđe Randelj, dobitnik je

zlatne medalje “Jovan Đorđević”, najvišeg priznanja Srpsko narodnog pozorišta koje je  proslavilo svoj 155. rođendan. Randelj je kratko rekao da je medalja sa imenom osnivača kuće na čijem je čelu, samo potvrda najvećeg profesionalnog priznanja koje mu je dodeljeno 2007. godine, kada je postao predsednik Upravnog odbora Srpskog narodnog pozorišta.

Jovan Đorđević je spomenut i kao osnivač Srpskog narodnog pozorišta, 1861. godine, ali pesniku je data reč - Jovanu Jovanoviću Zmaju, koji je među prvima ukazivao na značaj ove kulturne tekovine.

Aktuelni upravnik Aleksandar Milosavljević, baš na pomen Jovana Đorđevića, rekao je da svaki dan ulazeći i izlazeći iz zgrade Srpskog narodnog pozorišta, postavlja sebi pitanja da li je taj dan nešto urađeno, šta i koliko dobro. Milosavljević je zatim naveo da sve radne jedinice Srpskog narodnog pozorišta od kojih se u javnosti najčešće vidi samo najreprezentativniji deo - Opera, Balet i Drama - mogu biti ponosne na urađeno u protekloj godini. Navodeći niz naslova (“Ko je najjači na svetu!?”, “Omnibus opera”, “Na Drini ćuprija”), Milosavljević je anticipirao ono što će uslediti - uručenje medalja, nagrada i pohvala koje su osvojili navredniji u kući Srpskog narodnog pozorišta.

- Ako zbog svih uspeha koje postižemo mislite da nam teče med i mleko, onda se grdno varate - završio je svoj izlaganje Milosavljević. - Sve je to nastalo iz krvi, znoja i suza ansambala, tehnike i administracije ove kuće. Iz krvi, znoja i suza nastavićemo da pravimo velika dela, jer bez obzira kakvo je, ovo je jedino vreme koje nam je dato.

Srebrnu medalju “Jovan Đorđević” dobile su solistkinja i repetitorka Baleta SNP Branka Gligorić i organizatorka scensko-tehničkih poslova Jelena Danilovac. Bronzanu edalju “Jovan Đorđević” dobio je šef muške krojačke radionice Janoš Gez.

Godišnje nagrade SNP-a dobili su: glumci Radoje Čupić, Igor Pavlović, Jovana Mišković, Marija Medenica, dramaturg Svetislav Jovanov, dirigent Aleksandar Kojić, sopranistkinja Darija Olajoš Čizmić, tenor Saša Štulić, bariton Vasa Stajkić, pomoćnik nototekara Peter Lato, kontrabasista Zvonimir Krstić, drugi alt hora Vera Marković, umetnička sekretarka Baleta Sanela Milenović, samostalna organizatorka programskih aktivnosti Aleksandra Maksimović, urednik programa Ivana Gajić Čelebić, organizatorka-saradnica za kompjutersku obradu podataka Ljiljana Bilbija, službenica za javne nabavke Aleksandra Novović, scenograf Saša Senković, dekorater Predrag Ždero, administratorka-depovođa Ilinka Paripović, spremačica Nada Ćulum.

Godišnje pohvale dobili su: inspicijentkinja Tanja Cvijić, rukovodilac displeja Ivan Svirčević, horski pevači Vladimir Stojković, Aleksandar Tolimir, Vladimir Zorjan, baletski igrači Samjel Bišop, Lana Stojanović, Ljiljana Velimirov, Milena Krkotić, Teona Radanović, glavna modistkinja Aleksandra Kovačević, doktorka Ljubica Sakač Petrović, JP “Informatika”, Služba kadrovskih i opštih posloa, Tehnika SNP-a, opera “Ljubavni napitak”, koncertno izvođenje opere “Knez Ivo od Semberije”, “Omnibus opera”, balet “Ko je najmoćniji na svetu!?” i predstava “Revolucija - otkazana”.

I. Burić

 

S „Dnevnikom” u SNP

“Dan kada smo se sreli” Božidara Kneževića, u režiji Predraga Štrpca, poetska duo-koreodrama, u utorak je na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta. U sredu je red na jednu od nagrađenih predstava na godišnjoj svečanosti SNP-a, operu “Ljubavni napitak” Gaetana Donicetija, u režiji Andreja Besčasnija. “Dnevnik” vam poklanja dva puta po dve, odnosno tri puta po dve ulaznice za ove predstave. Dovoljno je samo da čitate “Dnevnik” i da budete među najbržima koji će da se jave u utorak, 29. marta od 12 sati, na telefon 021/480-6881.  

Autor:
Pošaljite komentar