Уз медвеђи лук најбоље иде вино
Протеклог викенда у приобаљу Дунава у Нештину и на падинама Фрушке горе у близини Визића и манастира Ђипша окупило се пар стотина планинара, рекреативаца и знатижељних људи који су дошли
на Дан сремуша у Нештину. Ова туристичко-еколошка манифестација је ушла у туристички календар региона што је и био првенствени циљ организатора Туристичка организација Бачке Паланке и Удружење грађана „Став“ из овог града.Једни су стизали пешице, други бициклима, трећи колима, а у организацији Планинарског клуба „Железничар“ из Новог Сада који су у суботу шпартали Фрушком гором 50-так планинара посетило је аутобусом и Нештин и Дан сремуша.
- Циљ ове манифестације је унапређење еко туризма кроз промоцију здравог начина живота и очување животне средине – кажу, између осталог, у ТОО Бачка Паланка. Скуп учесника био је на локацији Музеја на отвореном Сремска кућа из 18-ог века у Нештину где је послужен сремачки доручак, а потом је уследио обилазак села, посета Католичкој и Православној цркви и дегустација вина у Винарији породице Курилић. Касније се кренуло у Визићку шуму на локацију Башта Сремуша где је у две велике ораније куван пасуљ који су огладнели учесници ове манифестације слистили. Део путника посетио је манастир Ђипшу, прелепо здање смештено у шуми и Дестилерију Кнежевић.
Многи од излетника први пут су уживо видели сремуш у свом природном амбијенту, опипали, понеки као трофеј стручно убрали, мада су упозорени да се овај дивљи лук не сме масовно брати. Сремуш, кажу стручњаци расте у листопадним шумама, а назива се, поред осталог, и медвеђи лук. Има велику хранљиву вредност нарочито у првим месецима пролећа. По народном веровању чисти систем за варење и крв, има јако дејство на цревне паразите, спречава инфекције и упале слузокоже црева, снижава висок крвни проитисак, а добра је одбрана од грипа и грознице. Делује и на кардиоваскуларни систем спречавајући артериосклерозу, отклања несаницу и спречава несвестицу, а конзумира се најчешће као салата
Објашњена је разлика између сремуша, а карактеристичан је по јаком мирису белог лука, и мразовца, изузетно отровне биљке. Мразовац и сремуш, ако расту у близини, а често умеју, имају сличне листове, нарочито у раној фази вегетације, па се дешавало да их људи замене и да дође до тровања. Стручњаци кажу да их је најлакше разликовати по мирису листа, јер лист сремуша има јак мирис белог лука док код мразовца то није случај. Ето примера како се спаја лепо и корисно, јер осим шетње, боравка на ваздуху у шуми и пред воде, јела и пића, човек увек може нешто и да научи – рекоше учесници Дана сремуша у Нештину.
М. Суџум