few clouds
10°C
20.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сремачка шваргла у највећем пехару

08.02.2016. 18:18 13:33
Пише:

ЛОКВЕ: Топао и сунчан дан минуле суботе био је као поручен за успешно одржавање једанаесте по реду „Шварглијаде“ у Локвама. Мештани овог јужнобанатског места предано организују

ову привредно-туристичку манифестацију у знаку очувања и обнављања традиције у производњи паорске здраве хране од сушених месних прерађевина.



-У  време пољских радова није било времена за кување. На њиву су се носиле шваргла, yигерњача, крвавица и сланина, шунка се чувала за госте и благдане – прича преседник Савета Месне заједнице Локве Георги Сфера. - Све се то променило, сада су ту замрзивачи. „Швраглијадом“ настојимо да обновимо традицију, да се вратимо здравој паорској храни, месу сушеном на хладном зимском ваздуху и у пушницама са мало дима од буковине. Циљ нам је да се у селима оживи припрема ових производа по старим рецептима, јер индустријски нису ни налик њима.



У великој сали Доме културе штандови малих прерађивача меса из више места Војводине  били су препуни. Шваргла се нудила за 280 динара, сличне цене су биле и за yигерњачу, крвавицу, белу кобасицу, док су шунка, вешалице и суyук достизали хиљаду динара по килограму. Рекоше да су цене сајамске, доста ниже од оних у продавницама.



Власник месаре „Пап“из Скреновца Петер Пап рече да овде долази од прве „Шварглијаде“. Традиција породичног посла дуга је педесет година, све прерађевине су без адитива, по наслеђеним рецептима. Бројни гости су били у прилици да пре куповине мезете оно што су желели да набаве, рекоше да их ови мириси и укуси подсећају на детињство.



Владимир Петровић из Алибунара рече да ниједан сајам није пропустио, попуниће фрижидер са свежим и укусним месним прерађевинама. И времешни Ранко Мема из Иланyе каже да му је супруга поручила да се не враћа без шваргле. На крају је жири састављен од искусних месара прогласио најбоље шваргле.



Победнички пехар и прво место освојила је шваргла „Месопродукта“ из Руме власника Михајла Михајловића, други је био Петер Пап из скореновачког „Папа“, а трећи „Промес“ Стефана Петера из Новог Бечеја. На главном сеоском тргу продавале су се пољопривредне машине, алати, шубаре и прслуци од јагњеће коже и још много тога.



Р. Јовановић

 

 

Пише:
Пошаљите коментар