clear sky
21°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Разговори Северне и Јужне Кореје у јеку војних тензија

22.08.2015. 16:12 13:33
Пише:

СЕУЛ: Северна и Јужна Кореја почеле су данас разговоре на највишем нивоу, у покушају проналажења решења за излазак из кризе која је њихове две државе ставила на ивицу оружаног конфликта.

Разговори у селу Панмунџом на граници две државе почели су убрзо након истека рока који је Пјонгјанг поставио Сеулу да прекине са емитовањем пропаганде преко границе, у противном ће се суочити са војном акцијом.

Упркос скептицизму да би Пјонгјанг морао да испуни претњу, овај ултиматум подигао је тензије на граници на највиши ниво у протеклих неколико година, где је Север прераспоређивао артиљеријске јединице, а јужнокорејски и амерички борбени авиони изводили симулације бомбардовања, пренео је АФП.

Дијалог у Панмунџому, где је потписан прекид ватре у Корејском рату, пружа прилику обема странама да одступе, иако аналитичари сматрају да би проналажење функционалног компромиса могло да представља потешкоћу.

Сеул је одбио да искључи пропаганду преко звучника, све док се Пјонгјанг не извини за експлозије мина овог месеца у којима су два јужнокорејска војника, која су се налазила у патроли, осакаћена.Северна Кореја демантује одговорност за експлозије и оптужује Јужну Кореју да је фабриковала доказе о њеној умешаности.

Разговорима присуствује четири делегата - по два са обе стране - укључујући саветника за националну безбедност јужнокорејске председнице Ким Кван-Ђина и човека који се сматра за другим иза севернокорејског лидера, Хван Пјонг-Соа.По наређењу севернокорејског лидера Ким Џонг-уна, Севернокорејска народна армија (КПА) је у "потпуно наоружаном, ратном стању" од петка, а министарство спољних послова у Пјонгјангу је данас упозорило да је ситуација "дошла на ивицу рата" и да ју је "тешко контролисати".

У војној униформи на телевизији се претходног дана појавила јужнокорејска председница Парк Геун-Хје и поручила војним командантима да даље провокације Северне Кореје "неће бити толерисане".Ситуација се пажљиво прати у свету, а генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун позвао је обе стране на суздржаност, док су САД позвале Пјонгјанг да избегне даљу ескалацију.

Северна Кореја: Спремни за тотални рат како би се одбранили

Северна Кореја саопштила је данас да је спремна да уђе у "тотални рат" како би се одбранила, у тренутку заоштравања односа с Јужном Корејом, до којег је у четвртак довела размена ватре између две земље у западном делу демилитаризоване зоне.Министарство одбране у Пјонгјангу упутило је ово упозорење, још једном тврдећи да та земља није изазвала размену ватре с Јужном Корејом, оптуживши Сеул да фабрикује информације да је Северна Кореја пуцала прва.

"Став војске и народа ДПРК је не само да узврате или се освете, већ и да не одбацују тотални рат како би заштитили свој друштвени систем, свој сопствени избор, онда када су им животи угрожени", наводи се у саопштењу које је објавила државна Корејска централна новинска агенција.

Тренутна ситуација доспела је на ивицу рата и сада се тешко може контролисати, додаје се у саопштењу.У очигледном одговору на позив Кине на уздржаност обе стране, Северна Кореја поручује да је "уздржаност вежбала деценијама" и додаје да "сада ничије поруке о уздржаности не могу да ставе ситуацију под контролу", наводи агенција Јонхап.

До заоштравања стања дошло је у четвртак након размене артиљеријске паљбе између две Кореје у западном делу демилитаризоване зоне.Сеул тврди да је ватра прво отворена из Северне Кореје по мегафонима које Јужна Кореја користи за антикомунистичку пропагандну кампању на граници, што Пјонгјанг пориче.

Генералштаб Корејске народне армије предао је Суелу саопштење у ком се даје рок од 48 сати до 22. августа за демонтажу разгласа који се користи за утицај на севернокорејске војнике и прекид психолошког рата, јер ће у противном започети "снажна војна дејства", подсећа Јонхап.

Лидер Северне Кореје Ким Џонг-ун наложио је војсци да од поподне по локалном времену пређе на ниво пуне борбене готовости, наводећи да је земља у "полуратном стању".

Пјонгјанг у УН:Снажан одговор ако Сеул не прекине пропаганду

Северна Кореја упозорила је данас у Уједињеним нацијама да ће покренути "врло јаку војну противакцију", ако Јужна Кореја не прекине са својом пропагандом.

Заменик представника Пјонгјанга у УН, Ан Мјонг Хун, рекао је новинарима да ће, ако Јужна Кореја не одговри на улиматум Северне Кореје, њен војни одговор бити неизбежан и веома јак.Северна Кореја је прекјуче поручила Јужној Кореји да је спремна да оконча спор због звучника путем којих званични Сеул емитује пропагандне поруке на другу страну границе, инсистирајући ипак да емитовање тих порука буде обустављено.

Секретар Централног комитета севернокорејске Радничке партије Ким Јанг Гон послао је писмо влади у Сеулу у којем наводи да јужнокорејско емитовање порука представља објаву рата, али је додао и да је Северна Кореја "спремна да понуди излаз из спора како би се разрешила актуелна ситуација и побољшали односи".

Претходно су, међутим, севернокорејске власти путем војне "црвене" телефонске линије упозориле Сеул да ће извршити нападе на пропагандне звучнике путем којих Јужна Кореја емитује поруке према Северној Кореји.

"Ситуација на Корејском полуострву је на ивици рата", упозорио је Ан и оптужио САД и Сеул за провокације и ширење лажних тврдњи да Северна Кореја стоји иза последњих експлозија и гранатирања,  преноси АФП.До заоштравања стања дошло је у четвртак након размене артиљеријске паљбе између две Кореје у западном делу демилитаризоване зоне.

Сеул тврди да је ватра прво отворена из Северне Кореје по мегафонима које Јужна Кореја користи за антикомунистичку пропагандну кампању на граници, што Пјонгјанг пориче.Генералштаб Корејске народне армије предао је Суелу саопштење у ком се даје рок од 48 сати до 22. августа за демонтажу разгласа који се користи за утицај на севернокорејске војнике и прекид психолошког рата, јер ће у противном започети "снажна војна дејства".

 

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар