Научници тврде да нас сок од црне рибизле чини паметнијима
ЛОНДОН: Конзумирање сока од црних рибизли значајно побољшава здравље нашег мозга и омогућава му да се бори против разних болести, тврде научници.
Сок од ових малих црних бобица стимулише функције мозга, истиче се у студији објављеној у часопису Јоурнал оф Фунцтионал Фоодс чији су аутори истраживачи са новозеландског Института за истраживање биљака и хране и њихове колеге са британског Универзитета у Нортумбрији.
Главни разлог је антоцијан, природни пигмент који се налази у црним рибизлама и осталом бобичастом воћу.
Да би дошли до овог закључка, научници су током три недеље пратили 36 особа старости између 18 и 35 година чији је задатак био да једном недељно попију чашу (140 мл) сока од црних рибизли пре него што се подвргну серији тестова.
Стручњаци су били прилично изненађени резултатима. Наиме, конзумирање овог сока имало је јако позитивне ефекте на когнитивне способности учесника, и то само сат након апсорпције, а анализе крви су показале повећање концентрације моноаминских оксидаза. Познато је да ови неуротрансмитери (норадреналин, допамин, серотонин) утичу не само на регулацију расположења већ и на развој појединих неуродегенеративних болести попут Паркинсона.
Научници објашњавају овај феномен утицајем антоцијана који инхибира деловање појединих ензима - моноаминских оксидаза.
"Вероватно да све врсте рибизли имају исти ефекат", наводи Ентони Вотсон, један од аутора студије, додајући да је у току друго истраживање чији је циљ да се утврди трајање овог ефекта.
(Танјуг)