clear sky
12°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Србија ускоро добија нови закон о заштити биља

03.03.2015. 20:56 13:16
Пише:

Све док у Европи будемо држали примат у потрошњи пестицида и док се не донесу ваљани закони, грађанима Србије нико неће моћи да гарантује да купују и једу здраву храну. Чак 70 одсто

пољопривредних производа у нашој земљи и даље се третира недовољно испитаним пестицидима сумњивог квалитета, а стално се одлаже примена закона који предвиђа комплетну токсиколошку документацију за пестициде, а који је усвојен још 2009. године. 

Тим речима се повремено огласе представници највећих мултинационалних компанија за производњу пестицида у Србији. По њима, ситуација на њивама и у воћњацима је критична, а тако ће бити још четири године у којима ће средства за заштиту биља моћи да се увозе без ограничења.

Надлежни, с друге стране, оповргавају тврдње представника мултинационалних компанија. У одговорима на наша питања подвлаче да је храна третирана пестицидима у Србији безбедна те да се састав тих средстава контролише у складу с прописима ЕУ. У сваком случају, потпуно усклађен, нов закон, добићемо ове године, речено нам је у Управи Министарства пољопривреде и заштите животне средине за заштиту биља.

– Министарство, односно Управа, раде на даљем усаглашавању националног законодавства с оним у Европској унији у области средстава за заштиту биља. У тим активностима планирано је усвајање Предлога закона о изменама и допунама Закона о средствима за заштиту биља. Иако Закон о средствима за заштиту биља, усвојен 2009. године, садржи и неке од одредби нових ЕУ прописа (о ађувантима, интегралном управљању штетним организмима, инспекцији машина за примену заштитних средстава, обукама крајњих корисника, дистрибутера и саветодаваца и вођење евиденција), његова хармонизација с важећим ЕУ законодавним оквиром је и даље само делимична – речено нам је у Управи, уз подсећање на то да је усвајање тог предлога закона у Скупштини планирано за трећи квартал 2015. године, што не значи да се не може десити и раније. Како су нам објаснили, измене и допуне тог закона се односе и на поступак регистрације и на одрживу примену пестицида која је основа за производњу безбедне хране, заштиту здравља људи и заштиту животне средине.

Осврћући се на тврдње поменутог удружења, то јест мултинационалних компанија, да се чак 70 одсто пољопривредних производа у Србији третира хемијом сумњивог квалитета, у Управи напомињу да су од ступања на снагу Закона о средствима за заштиту биља у јуну 2009. године, представници страних развојно-истраживачких компанија преко свог удружења СЕЦПА вршили притисак на Министарство и овлашћене институције, како дописима, тако и путем средстава јавног информисања, и износили одређене тврдње у вези с регистрацијом и применом средстава за заштиту биља у нашој земљи. Међутим, те тврдње не одражавају право стање у тој области и не одговарају истини, наглашавају у Управи.

У Србији, у поступку регистрације средстава за заштиту биља, не постоје различита правила у зависности од тога да ли је произвођач домаћи или страни. Прописана документација, која се подноси за регистрацију, идентична је за све заинтересоване стране.

Поступак регистрације средстава за заштиту биља у Србији није усклађен с поступком регистрације у земљама чланицама ЕУ и на томе се интензивно ради, заједно са свим заинтересованим странама, објашњавају надлежни.

С. Глушчевић

 

Комшије иду у школу

Да би убудуће могли да купују и употребљавају заштитна средства на својим њивама, до јесени ће пољопривредници у Хрватској морати да прођу обуку, положе испит из употребе пестицида и да добију сертификат. Они који не буду имали „диплому“ у џепу, биће на мети Пољопривредне инспекције и ризиковаће да буду кажњени.

Аутор:
Пошаљите коментар