Подруми у Гудурици пуни вина и гостију
ГУДУРИЦА: Свих 450 домаћинстава у Гудурици бави се виноградарством и производњом вина, по чему је ово село код Вршца са око 1400 становника надалеко познато. Виногради су на падинама
Вршачких планина испод највећег врха у Војводини - Гудуричког врха. Да су услови за грожђе и вино овде изузетно повољни, зна се још од доба Римљана, а некада се у аустроугарској царевини цена вина формирала на основу трговине у Гудурици.
Минуле суботе овде је по трћи пут одржана манифестација „Дани младог вина“. Бројним гостима домаћини су приредили изложбу вина на којој је своје производе понудило 16 малих винара. Гости су у пратњи тамбураша обишли бројне винске подруме и ту се на лицу места уверили у квалитет толико чувених младих вина и домаћих ђаконија.
Први је у селу винским туризмом кренуо да се бави Јосиф Недин:
- Гостима смо понудили млада вина која су произведена од грожђа из задње бербе. На менију су била бела вина бургдунац и каберне совињон, јер за црвена вина треба мало више времена да сазру до форме „младих“, треба да одлеже најмање осам месеци.
Тог дана биле су отворене све породичне винарије и гости су били у прилици да оцене квалитет. Један од винара рече да су млада вина у периоду сазревања до пуне зрелости особеног укуса и букеа и многе подсећају на шампањац. Лако се пију и добро подносе, нарочито уз мезелук стварају ведро расположење, али ако се претера могу и да „ухвате“.
Весеље ведрих винопија потрајало је до касно у ноћ, уз тамбураше и винске песме. Овдашње домаћице приредиле су изложбу ручних радова, а чланови КУД-а „Виноградар“ допринели су успеху манифестације.
Један од иницијатора „Дана младих вина“ Стевица Дећански каже да се положај малих произвођача вина полако побољшава, али да још треба радити, нарочито у стварању бренда вина са географским пореклом, као извозног артикла, на чему ради „Удружење винара и виноградара јужног Баната“.
Р. Јовановић