Podrumi u Gudurici puni vina i gostiju
GUDURICA: Svih 450 domaćinstava u Gudurici bavi se vinogradarstvom i proizvodnjom vina, po čemu je ovo selo kod Vršca sa oko 1400 stanovnika nadaleko poznato. Vinogradi su na padinama
Vršačkih planina ispod najvećeg vrha u Vojvodini - Guduričkog vrha. Da su uslovi za grožđe i vino ovde izuzetno povoljni, zna se još od doba Rimljana, a nekada se u austrougarskoj carevini cena vina formirala na osnovu trgovine u Gudurici.
Minule subote ovde je po trći put održana manifestacija „Dani mladog vina“. Brojnim gostima domaćini su priredili izložbu vina na kojoj je svoje proizvode ponudilo 16 malih vinara. Gosti su u pratnji tamburaša obišli brojne vinske podrume i tu se na licu mesta uverili u kvalitet toliko čuvenih mladih vina i domaćih đakonija.
Prvi je u selu vinskim turizmom krenuo da se bavi Josif Nedin:
- Gostima smo ponudili mlada vina koja su proizvedena od grožđa iz zadnje berbe. Na meniju su bila bela vina burgdunac i kaberne sovinjon, jer za crvena vina treba malo više vremena da sazru do forme „mladih“, treba da odleže najmanje osam meseci.
Tog dana bile su otvorene sve porodične vinarije i gosti su bili u prilici da ocene kvalitet. Jedan od vinara reče da su mlada vina u periodu sazrevanja do pune zrelosti osobenog ukusa i bukea i mnoge podsećaju na šampanjac. Lako se piju i dobro podnose, naročito uz mezeluk stvaraju vedro raspoloženje, ali ako se pretera mogu i da „uhvate“.
Veselje vedrih vinopija potrajalo je do kasno u noć, uz tamburaše i vinske pesme. Ovdašnje domaćice priredile su izložbu ručnih radova, a članovi KUD-a „Vinogradar“ doprineli su uspehu manifestacije.
Jedan od inicijatora „Dana mladih vina“ Stevica Dećanski kaže da se položaj malih proizvođača vina polako poboljšava, ali da još treba raditi, naročito u stvaranju brenda vina sa geografskim poreklom, kao izvoznog artikla, na čemu radi „Udruženje vinara i vinogradara južnog Banata“.
R. Jovanović