broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Зрењанинци на јесен добијају здраву воду за пиће

12.02.2015. 16:57 20:27
Пише:

Зрењанински "Водовод" и италијанска компанија "Групо Зилио" данас су потписли уговор о пречишћавању воде чијом реализицијом ће, како се очекује, бити омогућено да Зрењаници за осам месеци пију здраву воду.

 ЗРЕЊАНИН: Генерални менаџер италијанске групе „Зилио“ за Србију Ненад Обрадовић и директор Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ Горан Тајдић потписали су, у Барокној сали Градске куће, уговор о сарадњи, по коме ће ова инострана компанија убудуће пречићавати воду из градског водовода, како би до потрошача стизала здрава, без прекомерне дозе арсена. Свечаном потписивању уговора присуствовали су амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, технички директор групе „Зилио“ Роберто Баусани, помоћник директора Алесандро Ђованини, шеф економског одељења у италијанској амбасади Марко Леоне, као и бројне друге званице.



- Ово је велики дан за Зрењанин и његове грађане. Почели смо и конкретно да решавамо вишедеценијски проблем са пијаћом водом. Као што смо обећали, преузимајући одговорност, Зрењанинци ће кроз осам месеци имати здраву воду из водовода, а решићемо то питање и у 22 насељена места - поручио је градоначелник Јањић и нагласио да овдашњи потрошачи воду неће плаћати више од Новосађана или Београђана.



Директор ЈКП „Водовод и канализација“ Горан Тајдић казао је да је уговором прецизирано да квалитет пречишћене воде мора да задовољава стандарде Републике Србије, који су виши од европских, и подсетио да се локална самоуправа одлучила за нови модел, до сада незаступљен у нашој земљи.



- Не купујемо технологију, не градимо фабрику и не задужујемо се код банака, већ италијанском партнеру плаћамо услугу пречишћавање воде. Очекујем да ће посао бити завршен за осам месеци - истакао је Тајдић и додао да је предвиђено да „Зилио“ годишње преради 6,5 милиона кубика воде, с тим да ова фабрика може да испоручује и девет милиона, уколико то буде потребно.



По речима генералног менаџера групе „Зилио“ за Србију Ненада Обрадовића, овај модел уговора може бити основа за све општине и градове који немају могућности да финансирају изградњу постројења, а имају сличан проблем са загађењем воде, као што су Кикинда или Нови Бечеј. Обрадовић је подвукао да се сав ризик око посла преноси на извођача радова, а да локална самоуправа не узима никакве банкарске кредите.



- Комплетна фабрика биће на бази мобилног постројења. Технолошки процес је већ познат у свету, нисмо га ми измислили, али имамо заштићену технологију која ће служити за пречишћавање воде од арсена и бора. Постројење ће веома лако бити прикључено на постојећи градски водовод - објаснио је Обрадовић.



Представљајући компанију коју заступа, он је казао да је „Зилио“ део пословног система групације „Гринтек“ која на берзи има преко милијарду евра промета. Њени највећи акционари су италијански произвођач гума „Пирели“ и Банка Интеза. Како је рекао, „Зилио“ 55 година послује на светском тржишту и има преко 110 изграђених мањих и већих постројења у Италији и у свету. У овом тренутку више од 40 објеката је под његовом управом.



Ж. Балабан

 

Први пут у Србији



Италијански амбасадор Ђузепе Манцо подсетио је да у Зрењанину послује доста фирми из ове европске земље и истакао да се веома радује што ће та сарадња бити проширена.

- Ако за неколико месеци будете могли пити чисту воду, то ће бити захваљујући италијанској фирми која се бавила истраживањем оваквих проблема у свету. Оваква технологија по први пут ће бити заступљена у Србији, захваљујући групи „Зилио“ и Банци Интеза, која учествује у финансирању пројекта – рекао је Манцо.

Аутор:
Пошаљите коментар