ОД ЈЕЛА МОЖЕ ДА СЕ ОСТАРИ
САРМА, ШЕЋЕР И ПАШТЕТА Како нас погрешан доручак и неконтролисана храна воде у болест – упозорења професора Чубрила
Професор Дејан Чубрило, специјалиста спортске медицине и професор медицинске физиологије објаснио је да доручак не сме да буде шећерни, као и да је сваки шећер нездрав, чак попут и оног који се налази у овсеним пахуљицама или кинои, па чак и у воћу.
Он је гостујући на ТВ Прва истакао да културан човек поједе само једну сарму, а да су цеђени сокови увод у болест.
- Све је то шећер и сваки његов скок је улазак у болест. Има и скривених шећера, где ми ни не знамо да неке намирнице га имају, а имају. Такође, имате људе који ујутру попију сок од цеђене поморанџе. Здраво је једино да се уђе у болест. То јесте глукоза, али све је то шећер. Исто је као да сте попили кока колу - појашњава он.
Како каже, правило две кашике је оно којег би требало да се држимо када је исхрана у питању, што значи да имамо разнолике нутријенте, али од сваког по две кашике.
- Ми можемо да направимо и оброк који је предиван, који је преукусан, уопште није спорно. Примера ради, ви можете појести јаја и уз та јаја ви можете узети и једну супену кашику те ваше киное. Али не можеш узети и јаја и киноу и кисело млеко и авокадо. Дакле, те комбинације - појашњава он.
Како каже, од шећера се стари, а велика количина угљених хидрата блокира наше "фабрике за производњу енергије".
- Ми смо уморни. Тај осећај да ми попијемо ујутро сок од поморанџе, цеђени сок, узмемо неко воће, то је само повећање нивоа хормона задовољства, али је то пад енергије и ми улазимо у умор. С друге стране, тај високи скок тог фамозног хормона инсулина прави један зачарани круг уласка у запаљенски процес. Ми практично у сваком том оброку, узимајући више тог шећера, ако су то и три супене кашике пиринча, или киное, или амаранта, или проса, није битно шта, чак и проса, као најздравије намирнице не може више од две супене кашике - поручује доктор.
Он поручује да је најбитније ујутру избегавати шећере, већ појести нешто што их не садржи, а касније током дана дозвољено је убацити и шећер у виду црне чоколаде или воћа.
- Ја поједем за доручак шаку бадема, па сачекам мало и онда поједем ред црне чоколаде, тако може - каже он.
"Културан човек на слави поједе једну сарму"
Додаје да ручак може бити оно што нам је преостало од јуче, уколико немамо времена сваки дан да спремамо, али и да је врло битно пазити на исхрану током празника и слава.
- Не можете себи дозвољавати да поједете на једној забави пола кила меса, не дај Боже, пола кила салате и то је као здравост. Не може три-четири сарме. Јако ми је жао, али културан човек ће повести једну сарму. Некултурно је појести више од једне сарме у једном оброку - додаје доктор.
- Не морамо ми да сад поједемо ту сарму пет комада, па гладујемо пет сати. поједите једну, па за пола сата поједите шаку бадема, па онда поједите опет нешто треће за сат времена, али немојте појести у једном оброку ту огромну количину шећера која ће те угушити и остарити - поручује он.
Чубрило наводи да је инсулинска резистенција предворје свега, те не дозвољава да енергија уђе у ћелије, а када енергије нема у ћелији долази до болести.
- Да ли ће то бити екцем, аритмија, да ли ће то бити напад вируса, неуронска дегенерација, артритис, небитно шта је. Дакле, подлога свега је инсулинска резистенција. Данас имамо пошаст стерилитета, имамо пошаст поремећаја. Зато што узимамо такву храну. Погледајте шта се једе и која количина се једе тих хидрата у једном оброку. Па не можете ви појести и помфрит, оно цело паковање и два, три нека тамо слоја кифли и тако даље. То је као да сте отровали тело - каже он.
Чорба треба да садржи три шаке поврћа
Он каже да је најбитније контролисати количину хране коју уносимо у тело, као и да морамо да вежбамо унос мање хране да би се тело навикло.
- Дакле, ако једем чорбу од пасуља или од сочива, ја ћу узети чорбу и узећу три супене кашике. Али ако бисте се вратили, ја памтим моју бабу која је некада бирала махунарке, бобице и тако даље. И она је то рукама бирала да види које су добре, а након тога стављала у воду. И ја се памтим дозу која је стајала тамо. Та доза је смешна за целу фамилију. И ви кад погледате која се количина стављала махунарки у ту чорбу, то је стварно било на нивоу две, три шаке. И јели смо ту дозу. То је једна сиромашна чорба која те направи да имаш довољно чорбе с тим састојцима, са поврћем, да има довољно минерала, што је јако битно - поручује он.
Риба се тешко вари, просо најбоља житарица
Чубрило објашњава да је риба препоручљива, али да је он не глорификује као храну јер је тешко сварљива. Ипак, каже да је ћуреће и пилеће месо најбоља опција.
Најлакше се варе нека меса која су пилећа, ћурећа, лагане рибе. Сиреви су јако тешки. Млади сиреви, то је парадокс који људи стално у дијетама и детоксикацијама. Дај ми млади сир, то ми је здраво дијету. То је екстремно тешко, сварљиво, пуно лактозе. Махунарке су тешке, значи морате дозирати махунарке. Имате житарице које су јако лепе, дакле, мој фаворит увек је просо. Дакле, просо је један чистач за паљење у цревима и у целом организму. Али, молим вас, иако је просо, дозирајте га. Сваки оброк је једна хемијска реакција - објашњава доктор.