clear sky
8°C
03.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО СУ ТРИ НАЈОПАСНИЈЕ НАМИРНИЦЕ ЗА ЖЕЛУДАЦ Jедна је у нашој свакодневној исхрани

03.03.2025. 13:38 14:08
Пише:
Извор:
stil.kurir
zeludac
Фото: freepik.com

Др Огњен Скробић открио је које 3 намирнице су смрт за желудац.

Доц. Др Огњен Скробић говорио је за РТС Ординацију о проблемима који се најчешће јављају у желуцу и једњаку и објаснио на који начин треба реаговати.

- Герб је скраћеница за гастроезофагеалне рефлуксне болести или, како то људи врло често воле да кажу - рефлукс. Киселина у желуцу је нормална ствар, али је проблем кад почне да се враћа, а разлози за то су бројни и не само то, него генерално проблем рефлукаса је било који садржај који почиње да се враћа у једњак и доводи до појаве симптома, односно до оштећења једњака, то онда можемо сматрати рефлуксном болешћу. - објаснио је доктор и додао:

Храна која може додатно погоршати проблем

- Брза храна коју конзумирамо, концентровани шећери, пецива, бело брашно које је јако неквалитетно и намирнице које се од тога спремају. Али, уз то која је врста хране у питању, постоје две битне ствари - брзина којом једемо и количина хране коју поједемо.

- Оно што је опасније за рефлукс јесте ако уз киселину постоји и жучни садржај који се вратио и може да буде јако опасан и агресиван по једњак. Киселина која се стално враћа довешће до упале једњака.

zeludac
Фото: freepik.com

Такође је открио са аспекта стручњака које су то ствари које људи масовно раде, можда у незнању, а оне представљају "смрт" за желудац. Да ли је то кафа на празан стомак, касна вечера, нередовни оброци...?

"Па, кафа, зависи која, ако мене питате. Добар еспресо без млека и шећера је сасвим ок, по мени. Имам колеге у иностранству који то дају као терапију чак. Али, ако генерално гледамо, количински прекомерни оброци, касни оброци и шећери (кондиторски производи), то је нешто што уништава желудац. Не смем да заборавим ни намирнице које садрже висок ниво нитрогенима, као што су месне прерађевине и сухомеснати производи. То је нешто што потпуно треба елиминисати из исхране." Закључио је Др Огњан Скробић.

Опaсност од рака

Такође, карцином дебелог црева, карцином желуца и једњака, постали су немерљиво учесталији, а морталитет код ових врста малигних обољења у нашој земљи изузетно је висок.

- Једна врста слузокоже се мења другом, која је потпуно другачија врста слузокоже него на природном једњаку, а та врста слузокоже је резистентна на киселину и пацијенти престају да осећају симптоме. Онда, по правилу имају секвенцу да се јаве јако касно, јер нису ни осећали симптоме. Тај карцином који се јавља на бази баретовог једњака је карцином са највећим порастом инциденце од свих солидних тумора, са преко 500 посто у последњих 30 година, посебно у Америци и у Европи је постао доминантан тип тумора једњака. Ништа се не дешава преко ноћи, потребне су године да би се овај карцином развио и зато је битно отићи на рутинске прегледе, чак и ако не осећате симптоме. - објаснио је доктор.

Дакле закључак је да је неправилна исхрана заједнички именилац за многе потенцијалне проблема и у крајњој инстанци настанак неког облика обољења дигестивног тракта.

Извор:
stil.kurir
Пише:
Пошаљите коментар