ОВО ЈЕ НАЈЗДРАВИЈА ВРСТА СУРУТКЕ, ЧАК ДВА ПУТА ЗДРАВИЈА ОД КРАВЉЕ Право је благо у течном облику
Сурутка је потпуно нешкодљива и не може вам изазвати неке проблеме на дуже стазе
Било да је потекла од млека козе, овце или краве, сурутка је прави боост за ваше здравље. Њени бенефити су бројни, те веома повољно утиче на наш организам у целости. Због свог лековитог дејства, она је корисна и у превентиви, па и опоравку будући да јача наш имуни систем који, затим, има снагу да одолева многим болестима.
Шта је сурутка?
Заправо се ради о води која настаје приликом производње сира. Ову веома хранљиву есенцију можете уочити и кад отворите кисело млеко. То је управо она водица која остаје на површини. Осим воде, она у себи садржи и 96% лактозе, 4% казеина, 50% минерала и 93% протеина сурутке. Ови протеини у себи садрже прегршт есенцијалних амино киселина које наше тело не производи, те их можемо унети једино путем исхране. Ево који протеини су у питању:
Алфа лакталбумин – учествује у производњи хормона сератонина и мелатонина који су неопходни за добро расположење и миран сан
Имуноглобулини – учествују у јачању имунитета стварањем антитела
Бета лактоглобулион – један од разлога популарности сурутке међу спотистима управо је овај протеин који утиче на одржавање и изградњу мишића
Лактоферин – спречава развој гљивица и бактерија
Гликомкропептид – даје тај осећај ситости, те помаже у скидању сувишних килограма
Албумини – производе се у јетри и утичу на здравље целокупног организма
Но, и поред својих бројних бенефита, многи ће одбијати да је пробају јер влада уврежено мишљење да је ова здрава намирница изразито неукусна. Но, то никако није истина и будите уверени да ако волите млечне производе, волећете и сурутку. Веома је благог и киселкастог укуса, те је многи пореде са киселим млеком. Када је у питању текстура, она је течна и провидна будући да садржи 90% воде која се ослобађа приликом врења и сирења млека.
Колико пити сурутке дневно?
Препоручљиво је у почетку пити мање дозе будући да сурутка има диуретичка својства, а уз то садржи и пробиотичке бактерије које убрзавају рад црева. Због тога је важно бити умерен у њеном конзумирању и постепено повећавати унос. Када се организам навикне онда можете уносити и до један литар течне сурутке дневно и тада она има дејство као пробиотик, а не диуретик. Најбоље је у почетку пити по један децилитар три пута дневно, затим два и тако све док не досегнете за вас идеалну количину.
Истини за вољу, сурутка је потпуно нешкодљива и не може вам изазвати неке проблеме на дуже стазе, али свакако треба бити умерен ако болујете од нечега као што смо већ горе у тексту и напоменули. У таквим ситуацијама најбоље је претходно консултовати свог лекара будући да сваки организам другачије реагује.
Козја или кравља сурутка?
Коју год да одаберете знајте да нећете погрешити, али се конзументи слажу у једном да је кравља бољег укуса док је, према стручном мишљењу, козја за нијансу здравија. То је зато што се липиди из козјег млека метаболишу директно, те ћете одмах, већ дан после приметити да се осећате много боље, Дакле, инстант ради, али шта ћемо са (не)укусом? На срећу и то је поправљиво када на литар козје сурутке додате шољицу лимуновог сока и три до четири кашике меда.
Крстарица