ОВА ХРАНА ПОДИЖЕ НИВО ХОРМОНА СТРЕСА Нутриционисткиња саветује: Избегавајте је, негативно утиче на здравље
Кортизол, често познат и као "хормон стреса", има кључну улогу у одговору тела на стрес. Када смо под стресом, ниво кортизола расте, припремајући тело за реакцију борбе или бега.
Међутим, хронични стрес и стално повишен ниво кортизола могу негативно да утичу на здравље, што може довести до проблема попут повећања телесне тежине, анксиозности и пробавних тегоба.
Одређене намирнице и врсте хране могу да погоршају овај процес узрокујући осцилације нивоа шећера у крви, подстичући упале или додатно стимулирајући производњу кортизола.
Нутриционисткиња Миранда К. Смит издвојила је три такве врсте хране које бисмо требали да избегавамо јер подижу ниво кортизола у крви.
1. Прерађени угљени хидрати
Прерађени угљени хидрати, попут белог хлеба, пецива и слатких грицкалица, "брзо се разграђују у шећер, узрокујући нагли пораст нивоа глукозе у крви", каже нутриционисткиња за СхеФиндс.
Овај нагли скок прати нагли пад, што може довести до осећаја раздражљивости, умора и стреса.
2. Пржена храна
Пржена храна често је богата нездравим трансмастима и омега-6 масним киселинама које могу повећати упалу у телу. Смит објашњава да се хронична упала сматра стресором за тело, а како би се носило с тим, тело ослобађа кортизол, примарни хормон стреса.
Пржена храна такође је масна и тешка за пробавни систем што може узроковати надутост, пробавне сметње и нелагоду.
3. Презасољена храна
Храна с високим уделом соли може довести до задржавања течности, присиљавајући тело да задржи вишак воде. То може изазвати "стање дехидратације или неравнотеже електролита", наводи нутриционисткиња, што тело доживљава као стресор.
Као одговор, тело ослобађа кортизол како би регулисало равнотежу течности и одржало крвни притисак што може додатно повећати ниво стреса, преноси Б92.
Избегавање ових врста хране може помоћи у смањењу нивое стреса и очувању равнотеже хормона.