ОПРЕЗ! ОВАЈ БЕЛИ ЛУК ЈЕ ОТРОВАН Срби га обожавају, а не знају колико може бити лош; Обратите пажњу шта купујете
Сви знамо колико је бели лук здрав и користан за подизање имунитета у току хладних зимских дана.
Ипак, приликом куповине у продавницама обратите пажњу који купујете.
Постоји разлика између домаћег и лажног, вештачки произведеног белог лука од којег најпре можете имати проблеме са желуцем. Веома је јаког укуса и мириса и уколико га прогутате свежег сигурно ћете осетити јако пецкање у желуцу.
Препознаћете га у продавницама по томе што нема корен са доње стране, јер му није ни потребан. Главице су крупне и неприродно беле због хлора којим се третира.
Не трeба му корен јер не расте у земљи, већ се узгаја у канализационим водама. Он садржи велике концентрације тешких метала и забрањених инсектицида. Не само да није лековит, већ је и отрован.
Домаћи бели лук не изгледа савршено, има мрље од земље, некада и неки сасушени чен, а препознаје се и по малом длакавом корену. Овај лук је лековити, зато не треба да вам представља велики напор да одете до пијаце и нађете га, код домаћих узгајивача.