overcast clouds
0°C
20.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0991
usd
113.7658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ГЕНЕРАЦИЈЕ СУ ПУЦАЛЕ ОД ЗДРАВЉА ЗБОГ ЊЕГОВИХ ПЛОДОВА Ово дрво је готово нестало, а толико је лековито

05.12.2024. 10:57 11:12
Пише:
dud
Фото: Pixabay

У нашим равничарским пределима својевремено није могао да се замисли сокак или двориште без дуда.

Слатке плодове овог дрвета обожавала су деца, а од опалих плодова остајали су им на босим стопалима црвени, или црни трагови који су се тешко прали. Опале плодове дуда таманила су и јата гусака.

Слика равнице сада је другачија, стабала дуда је све мање, а расадника младих дудова, дудара – готово да нема.

Бели дуд (Морус алба Л., Мора-цеае)

Дрво које порасте до 20 метара и има округлу крошњу. Млади изданци и лисне петељке обилују млечним соком. Листови су широкојајасти, обично голи, назубљеног обода. Плод дуда (дудиња) је сложен, а боја му се креће од беле, преко ружичасте, или црвене до црвено-црне. Сматра се да бели дуд води порекло из Кине где се гајио због лишћа којим се хране свилене бубе, као и слатких плодова.

дуд
Фото: Pixabay

Црни дуд (Морус нигра Л., Мора-цеае)

Дрво више од 20 м са дебелим, широко-јајастим, сок дуд назубљеним, или неправилно режњевитим листовима. Са наличја су храпави и длакави. Мушки и женски цветови сакупљени су у ресе из којих се развија сочно дудиње црно-љубичасте до црне боје. Плодови црног дуда су готово двоструко већи од белог. Води порекло из Ирана и Авганистана одакле је пренет у остале крајеве. Узгаја се због слатких плодова.

дуд
Фото: Pixabay

Дуд се најчешће употребљава у народној медицини и нема већег значаја за савремену фитотерапију. Као биљне лековите сировине у народу се користе плод (Мори ниграе фруцтус), кора са корена (М.нигри радицис cortex) и лист (Мори нигри фолиум) црног дуда. Бере се зрео плод и свеж користи за прављење сирупа. Млади, здрави и потпуно развијени листови беру се преко лета и суше у танком слоју на промаји у хладу.

Крстарица

Пише:
Пошаљите коментар