ОБРОК КОЈИ ПРОДУЖАВА ЖИВОТ
ДА ЛИ ЈЕ ОВО ТАЈНИ САСТОЈАК ДУГОВЕЧНОСТИ? Сузана је доживела 116 година, свако јутро на њеном тањиру је била СЛАНИНА!
Овај јутарњи оброк обезбеђује енергију за цео дан, а може и да помогне са смањивањем масти на стомаку и да поправи имунитет, што је вероватно главна компонента дугог и здравог живота.
Наиме, Сузана Мушат Џоунс, једна од најстаријих жена на свету, максимално је искористила бенефите доручка. Сматрала је да је дуговала своју дуговечност одређеној врсти хране коју је јела свакодневно.
Наиме, разлог због ког је Џоунс доживела 116 је тај што је сваки дан јела сланину. Сузана је рођена у јулу 1899. године, а преминула је 2016. године, само неколико месеци пре свог 117. рођендана. Њена јутарња рутина је одувек била иста, пише eatthis.
Пробудила би се око пола 10 и доручковала би до пола 11. Свако јутро би јела исти доручак који се састојао од кајгане и сланине. Њена сестричина Луис је рекла да би „тетка могла да једе сланину по цео дан“.
Не можемо да јој замеримо, сланина је укусна месна прерађевина коју можемо да једемо припремљену на разне начине, у зависности од тога да ли волимо да је једемо сушену или пржену, а такође је и добар додатак свим рецептима.
Али колико год да је укусна, многи од нас не могу да замисле да је једу баш свако јутро јер спада у јачу храну.
Међутим, клиника из Кливленда каже да сланина заправо има доста нутритивних вредности због којих би могли да размислимо о томе да почнемо да је конзумирамо свако јутро.
Једна порција сланине има отприлике 20 грама протеина, а такође садржи и комплекс витамина Б који помаже у превенцији инфекција и чини наше ћелије здравијим.
Такође, овај комплекс витамина помаже многим ензимима да функционишу исправно, укључујући и отпуштање енергије из угљених хидрата и масти, и стварање здравих амино-киселина које учествују у стварању протеина. Витамин Б такође помаже у преношењу кисеоника и енергетски пуних нутритивних састојака по целом телу.
Кливлендска клиника такође напомиње да се у сланини од свињетине налази селенијум, минерал који активира одређене протеине који су повезани са спречавањем рака, а сланина још садржи и фину количину цинка који помаже у контроли гена.
Иначе, Џоунс је после доручка обично имала још два оброка.
За ручак би јела воће, а вечерала би око пола шест предвече и за тај оброк би углавном појела месо, поврће и кромпир.
Крстарица