Студија: И пећи на дрва могу повећати ризик од артритиса
ЛОНДОН: Изложеност хемикалијама које ослобађају пећи на дрва може повећати ризик од артритиса, сугерише нова студија.
Истраживачи су открили да је група хемикалија која настаје сагоревањем дрвета, фосилног горива или печењем меса и друге хране "снажно повезана" са развојем реуматоидног артритиса, пренео је британски лист "Тајмс".
Чини се да полициклични ароматични угљоводоници (ПАХ), углавном утичу на ризик од развоја болести код пушења, навели су они.
Око један одсто становништва има потврђен реуматоидни артритис, који се најчешће појављује између 30. и 50. године.
Око трећине људи је принуђено да прекине да ради због стања у коме се налазе у року од две године од појаве симптома.
Реуматоидни артритис је најчешћи инфламаторни артритис и између два и четири пута је чешћи код жена него код мушкараца.
Након узимања у обзир других фактора као што су физичка активност, исхрана, пушење, старост, пол и тежина, само један ПАХ, познат као 1-хидроксинафтален, био је снажно повезан с већим изгледима за болест.
Четвртина учесника са највишим нивоима имала је 80 одсто већу вероватноћу да ће развити реуматоидни артритис од оних у четвртини са најнижим нивоима, без обзира да ли су били садашњи или бивши пушачи.
Пушење је познати фактор ризика за артритис, али истраживачи су открили да то није случај ако се прво узму у обзир нивои ПАХ у телу - што сугерише да хемикалије леже у основи већине тог односа.