МЕД НИКАКО НА ПРАЗАН ЖЕЛУДАЦ Некоме је ово рутина, али стручњаци упозоравају на штетност
Оболели од дијабетеса треба да избегавају храну која има висок гликемијски индекс, а једна од таквих намирница је шаргарепа, а са свог јеловника требало би да избришу и пилав и грашак, саветује у разговору за "Блиц здравље" професор др Срђан Поповић, специјалиста интерне медицине, ендокринолог.
Према његовим речима, мед никако не треба узимати на празан желудац јер он јако провоцира панкреас, што поготово није добро за особе које имају дијабетес или инсулинску резистенцију.
Професор подсећа да је код неког воћа и поврћа гликемијски индекс јако висок.
- Треба избегавати шаргарепу, она има највећи гликемијски индекс, има јако пуно шећера у себи. Затим пиринач, јело као пилав и млади грашак, изузетно су слатки. То су јела које би требало заобићи или јести у мањој количини - саветује проф. Поповић.
Објашњава да су сва теста слатка, јер да би квасац деловао њему треба шећер, те да у том смислу њих треба избегавати. зато оболели од дијабетеса треба да бирају теста од интегралног брашна, бесквасни хлеб а уместо шећера да бирају стевију, која даје осећај слаткости али нема калорије.
Наводи и да грицкалице треба заборавити, а кикирики и бадем, који јесу здрави, ипак узимати у веома малим количинама.
Мед је здрав, али...
Торте и колачи, који су високо концентрисани угљеним хидратима, провоцирају панкреас да избацује више инсулина. Зато њих треба јести на крају оброка, због чега се и зове дезерт.
- Већ од пређела инсулин је почео да се лучи, и већ кад се дође до дезерта, велики је прилив шећера, има га довољно - каже проф. Поповић и осврће се на народски савет да се ујутро узима кашика меда а после чашица ракије:
- Мед је изузетно здрава намирница, али он је високо концентрован угљени хидрат, и никако га не треба узимати на празан желудац, јер много провоцира панкреас. Мед да, али са хлебом и путером, никако на празан желудац и поготово не особе које имају дијабетес или инсулинску резистенцију.
Која храна је добра за дијабетичаре
Подсећа да је сво воће слатко али да оно мора да се конзумира, а за дијабетичаре важи правило да уносе онолико воћа колико стане у шаку.
- То значи, три јабуке у току дана, или две поморанџе, или банана и јабука. Дијабетичари треба да једу сво воће, али умерено. Грожђе и лубеница су воћке због којих долази до великих скокова шећера, гликемије, зато треба бити јако умерен са њима - наводи проф. Поповић.
Професор Поповић дијабетичарима препоручује:
боранију
пасуљ
купус
кељ
келерабу
Поред јабуке, најидеалнија боћка за оболеле од шећерне болести је јагода.
- Јагода је идеална воћка - каже професор.
Наш саговорник подсећа да су поред исхране, редовна и адекватна терапија и физичка активност, најбоље у држању дијабетеса под контролом. Професор каже да се инсулинска резистенција као увод у дијабетес, јавља најчешће код гојазних тинејџера, управо усред неадекватне исхране.
- Физичка активност подразумева шетњу, вожњу бицикла, али се вожња бицикла не препоручује мушкарцима који имају проблем са простатом - рекао је проф. Поповић.
Дневник/Здравље Блиц