Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХИПОКРАТ ЈЕ ОВУ БИЉКУ ЗВАО КОВЧЕГ ЗДРАВЉА Зова решава и пушачки кашаљ; Ево рецепт за преукусни сируп

09.05.2024. 10:05 10:13
Пише:
Фото: ilustracija/pixabay

Неки извори сугеришу да га је користио чак и пећински човек, а била је међу најомиљенијим биљкама старих Египћана.

Римљанке су чак користиле бобице ове биљке као боју за косу. Хипократ, човек кога зовемо „отац медицине“, помиње зову и назива је „ковчегом здравља“ због њених лековитих својстава.

Тако је у народу зова позната као демонско дрво иако се од памтивека ова биљка користи у народној медицини. Народна веровања мењала су се од села до села, па се тако у неким местима зова сматрала за свето дрво. Легенда каже да у њеним крошњама живе виле и да ће несрећа пратити онога ко посече дрво зове.

Сама зова има невероватно позитивно дејство на здравље, па скоро да нема српске куће без сирупа од зове.

Осим што освежава и има пријатан укус, сируп помаже код пушачког кашља. Ево и како да га направите:

Потребно:

Литар воде,

20 цветова зове,

800 г шећера

Припрема:

У литар воде ставити цветове свеже зове, па оставити на хладном месту да одстоји 24 сата. Процедити, па додати 800 грама шећера и оставити да одстоји још 24 сата. Сок процедити кроз газу и сипати у стаклене флаше. Сируп пити разблажен с водом.

У неким крајевима сељани су садили зову у близини штала као заштита од злих сила, а никако није било добро заспати под овим дрветом јер веровања кажу да опојни јаки мириси могу „пореметити ум“ онога који преспава ту.

Дневник/Еспресо

Пише:
Пошаљите коментар
КАКО СЕ ПРАВИ СОК ОД ЗОВЕ? Припремите се јер ускоро ћете уз мало труда и шетње по природи моћи да дођете до кључног састојка

КАКО СЕ ПРАВИ СОК ОД ЗОВЕ? Припремите се јер ускоро ћете уз мало труда и шетње по природи моћи да дођете до кључног састојка

05.04.2024. 15:51 15:58