ОВО СЕ ПРВО САДИ У ФЕБРУАРУ Баштовани знају да ово цвеће и поврће може најбоље да успе, али и да улепша двориште
Фебруар је идеално време за куповину семена, луковица, супстрата, посуда, алата и свега што ће вам бити неопходно за савшрену башту и двориште.
Према речима агронома, у другом месецу се саде разне салате, али и грашак. Такође, откривају и које врсте цвећа трпе ниске температуре и већ у рано пролеће цветају.
Како припремити башту?
Један од најважнијих корака је добро припремити башту за сетву. Обрада земље се ради ручним алатима, култиватором или механизацијом, у зависности ко шта има.
Јако је битно да земља буде довољно сува да се може обрађивати. У подигнутим лејама, уколико нема снега, скида се зимски малч, посипа компост и оставља земља да се угреје, потом се обавља се сетва.
Постоји неколико врста, свима добро знаног, поврћа које подноси ниске температуре. У фебруару се може посејати црни и бели лук, зелена салата, першун, шаргарепа, ротквице, спанаћ, грашак, пашканат.
Заправо, неке од ових повртарских култура морају да се посеју баш тада, ако хоћемо да уживамо у њима касније. Наиме, рана сетва је важна за биљке као што су грашак, спанаћ, лук и ротквица, јер клијају на температурама од три до пет степени.
Поврће и воће
Уз повољне временске услове крај фебруара је време када почиње сетва и садња раног поврћа. Ово је право време сетве боба, грашка, белог и црвеног лука, ротквице, разних салата, репе, шаргарепе, першуна, блитве, пашканат.
Боб и грашак клијају при минималној температури од 2ºЦ. Боље је да причекате да се земља угреје на 5ºЦ. Ово правило важи за већину повртарских врста. У јужним крајевима може се обавити почетком фебруара.
Цвеће
Иако се већина биљака сади тек у пролеће, постоје врсте које могу поднети ниже температуре, па их искусни баштовани, уколико земља није замрзнута, саде већ у фебруару. Луковице можете посадити у саксије и пресадити их напоље када дође пролеће.
Ако желите да ваша башта у пролеће и лето изгледа као из часописа, препоручује се да засадите:
петуније,
каранфиле,
жалфију,
лобелију,
гладиоле.