НИКАД НЕМОЈТЕ ДОЗВОЛИТИ ДА ВАМ ВОДА ЗА КАФУ ПРОКЉУЧА 2 ПУТА Стручњаци упозорили колико је ШТЕТНО
Када у журби ставимо воду за кафу или чај често нам се догоди да се сетимо тек када је готово сва вода уврила.
Већина само доспе нову воду у већ прокључалу и закува кафу.
Међутим, стручњаци тврде да је ова навика изузетно штетна и да је се морамо што пре решити.
Чак и здрави минерали на овај начин постају штетни, што се јасно види на примеру калцијума који на овај начин ствара каменац. Истраживавања показују да се дуплим кувањем арсен, нитрати и флуор из воде повећавају, што је јако штетно за организам.
Светска здравствена организација упозорила је да је у таквој води за пиће највећа опасност висока количина арсена, јер може да доведе до тровања, проблема са органима за варење, дијабетесом и кардиоваскуларним болестима.
Вода која је дуго врила садржи и велику количину нитрата који се, када се дуже време изложе високој температури, претварају у нитрозамине који су канцерогени. Зато следећи пут када вам се догоди да вам вода сувише дуго кључа, не будите лењи, те сипајте нову воду како бисте сачували здравље.
(Еспресо/Крстарица/Преноси А.М.)