АКО УРАДИТЕ ОВО МЕД ЋЕ СЕ ПРЕТВОРИТИ У ЧИСТ ОТРОВ Због једне грешке најздравија намирница постаје опасна по здравље
Без меда је тешко замислити живот, и многи сматрају да је он најздравија намирница.
Међутим, мед ће се брзо претворити у отров ако га подгревате на високој температури или га додајете у кључалу воду, упозоравају стручњаци.
Када се, после извесног времена, мед згусне, многи га стављају у врелу воду како би се разредио, а то може да буде кобна грешка. Исто важи и за додавање меда у врели чај са тек прокључалом водом.
Наиме, ако припремате чај, никако немојте да га стављате у кључалу воду, већ тек када се вода охлади и када њена температура не прелази 40 степени Целзијуса.
Мед производи супстанцу под називом диоксометил (ХМФ) у кључалој води, а то је отров, напомињу стручњаци.
Када се мед подгрева или кува, шећер и фруктоза мењају свој хемијски састав као резултат такозваног ефекта "Maillard Реацтион". Такође, загревање или чување меда током дужег периода повећаће производњу токсичне супстанце ХМФ.
Иначе, ХМФ се не налази само у меду, већ се овај отров ствара сваки пут када се шећер загрева и карамелизује.
Утвђено је да ХМФ код људи може да утиче на кожу и дисајне органе, а може да доведе и до промене хромозома. ХМФ прво напада заштитни слој епитела у плућима и цревима.
Температура на којој се мед чува је од највеће важности. Истраживања показују да мед који је више од годину дана стајао на температури од 20 до 30 степени Целзијуса, има ниво ХМФ-а између 118 и 1.139 мг/кг. Друга студија је утврдила да када се мед чува на собној темеператури, ниво ХМФ-а је од 3.18 до 703.10 мг/кг.
А као нормална референтна вредност се узима ниво ХМФ-а између 40 и 80 мг/кг, преноси Lifеspa.com.
(Еспресо/срецнарепублика/Т.М.)