Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НА ОВЕ ДАНЕ ПОСЕЈТЕ БОЖИЋНУ ПШЕНИЦУ И ОЧЕКУЈТЕ БЛАГОСТАЊЕ У ДОМУ Ево како да је негујете да буде лепа, густа и здрава

03.12.2024. 17:45 17:54
Пише:
божић
Фото: Ilustracija AI

Према старим народним обичајима, верује се да свако треба да засеје своју пшеницу како би обезбедио благостање у наредној години.

Обично се то ради поводом празника Свете Варваре, 17. децембра, или Светог Николе, 19. децембра.

За лепу, густу и здраву пшеницу која симболизује плодност и благостање, пратите ове кораке:

Припрема семена: Потопите зрна пшенице у млаку воду и оставите их преко ноћи да одстоје. Сутрадан их оцедите и осушите на папирном убрусу пре сејања. Овај корак помаже бољој клијавости.
Сејање: Пшеницу можете посадити у плиткој посуди, тањиру или саксији. Посипајте дно посуде густо семеном, водећи рачуна да зрна покрију целу површину и чак се местимично преклапају. Прекријте их танким слојем земље или користите мокру памучну вату као алтернативу, која задржава влагу.

Правилан положај: Поставите посуду на светло и умерено топло место, али избегавајте изворе топлоте попут радијатора, како се пшеница не би осушила.
 

Заливање и нега: У првим данима пре ницања, прекријте посуду алуминијумском фолијом да сачувате влагу. Након што зелени изданци почну да се појављују, уклоните фолију и наставите са заливањем. Дневно додајте по кашику воде или користите прскалицу како би заливање било равномерно, пише 24седам.

Одржавање раста: Када пшеница нарасте, обрежите врхове изданка тако да буду једнаке висине. Украсите је тробојном врпцом, која се лагано веже око стабљика како би симболизовала склад и обиље.

Овај обичај је не само симболичан, већ уноси дух традиције и природе у дом, а пшеница се обично поставља као украс на свечаној трпези.

Извор:
24седам
Пише:
Пошаљите коментар