light rain
12°C
16.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДАНАС ЈЕ РОДИТЕЉИ СТРОГО БРАНЕ, А НЕКАДА СЕ НИЈЕ МОГЛО ЗАМИСЛИТИ ДЕТИЊСТВО БЕЗ ЊЕ Др Рајовић објаснио зашто је ОВА намирница толико важна за развој деце!

14.03.2025. 16:25 16:40
Пише:
Извор:
Стил. Курир
ranko
Фото: youtube prinstcrin/ linkTV – internet televizija

Др Ранко Рајовић истиче да је управо корица хлеба изузетно важна за правилан развој детета и јачање имунитета.

Познати неуроендокринолог и стручњак за рани развој деце, др Ранко Рајовић, истакао је да родитељи данас много греше када је у питању исхрана деце. Покушавају да уведу неке новине које не доводе добиљих резултата у развоју малишана, напротив. Те се стиче тако утисак да су методе одјагања деце у Југославији биле и те како подобне. Наиме, истакао је да деца која редовно једу корицу хлеба имају јачи имунитет, а разлог се крије у њеном хемијском саставу и ефекту који има на развој вилице.

Жвакање и правилан развој вилице

Према речима др Рајовића, велики број деце – чак 50 до 60 одсто њих – избегава да једе корицу хлеба у вртићу. Он истиче да данашња исхрана малишана често укључује превише мекане и прерађене хране, попут пиреа, што не пружа довољно подстицаја за мишиће вилице.

„Када нам дете дође у вртић и скида корицу с хлеба, неће да једе хлеб, само средину, васпитачи то виде. Ми њих научимо за годину дана“, објашњава Рајовић.

Ако дете редовно једе само мекану храну, његов систем за жвакање није довољно активан, што може довести до слабијег притиска на доњу вилицу и њеног недовољног развоја.

deca
Фото: freepik, ilustracija

„Овде причамо о деци од три године, не о млађима. Ако скидају корицу, значи да ни код куће не једу ништа чвршће од тога. То значи да њихов комплетан систем за жвакање није активан како треба. У тим случајевима притисак на доњу вилицу је слабији, она не може да расте. Нашој деци је смањена доња вилица“, наглашава др Рајовић, пренси Она.

Неправилан развој вилице може касније изазвати проблеме са зубима и дисањем.

„Када дође пубертет, не могу зуби да им стану у уста. Па се ваде два доле, два горе. Ако је доња вилица смањена, језик који је велики мишић, не може да се намести, те комплетна циркулација ваздуха у устима се мења“, упозорава он.

Пљувачка, каријес и имунитет

Осим што јача мишиће вилице, жвакање тврђе хране, попут корице хлеба, повећава лучење пљувачке, што је кључно за здравље усне дупље и јачање имунитета.

deca
Фото: freepik, ilustracija

„Зашто је пљувачка важна? Ту се налази имуноглобулин, а то је први механизам заштите нашег тела. То значи да ће дете које једе чврсту храну имати бољи имунитет“, истиче др Рајовић.

Поред тога, пљувачка штити зубе, а тврђа храна делује абразивно, чистећи их од наслага. С друге стране, деца која једу само меку храну немају овај ефекат, па су подложнија каријесу и другим проблемима са зубима.

"Пљувачка помаже у смањењу ризика од каријеса. Мекана храна не може да чисти зубе, док је тврда храна абразивна и чисти их“, додаје он.

Значај млечних зуба за целокупно здравље

Др Рајовић наглашава да су млечни зуби чак и важнији од сталних, јер њихов правилан развој утиче на целокупну структуру лица и држање тела.

„Млечни зуби су важнији од сталних. Када се извади млечни зуб, храна иде аутоматски тамо где је загрижај јачи, а ови други хипертрофишу. То су најјачи мишићи, најача кост на телу је доња вилица. Пошто хипертрофишу, јавиће се асиметрија лица. Темпоромандибуларни зглоб се мало помера и цела структура и вратни мишићи се померају за један милиметар, а тада се осовина глава – пета мења, кичма не може да се намести, полако почиње да тражи положај, а то је већ сколиоза“, објашњава др Рајовић.

Редовно конзумирање корице хлеба није само питање навике већ игра кључну улогу у правилном развоју вилице, здрављу зуба и јачању имунитета код деце.

Извор:
Стил. Курир
Пише:
Пошаљите коментар