Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

BELGRADE RESTAURANT SHOW 2024 Одржива решења без дима: Угоститељство пред изазовима нове регулативе

01.10.2024. 10:02 10:12
Пише:
1
Фото: Промо

На овогодишњој Гастрономској конференцији, одржаној у Београду у оквиру Belgrade Restaurant Show-a, једно од кључних питања
било је како унапредити квалитет простора у угоститељству, стварајући пријатније и здравије окружење за све госте.

У том контексту, иницијатива Има без дима привукла је пажњу учесника, представивши свој допринос стварању пријатнијег јавног простора, посебно у ресторанима и кафићима.

Далиборка Јосифљевић, оснивачица заједнице Има без дима, била је гост на панелу током Еат Белграде фестивала, који је одржан 28. септембра у Силосима. Представљајући ову иницијативу, она је објаснила да је све почело из једноставне жеље да са пријатељима ужива у изласцима без дима цигарете: „Пре неколико година, током дружења у ресторану са пријатељима, схватили смо колико нам атмосфера квари ужитак – простор је био препун дима цигарета. Иако је друштво било сјајно, дим је учинио да се осећамо нелагодно и ускраћено за прави доживљај,“ присетила се Далиборка.

То је био тренутак који ју је подстакао да заједно са пријатељима покрене Facebook страницу Има без дима. Убрзо се окупила заједница која данас броји више од 18 хиљада пратилаца и скоро 200 локала из целе Србије на својој мапи, сви са истом жељом – да уживају у кафићима и ресторанима без дуванског дима. 

На гастрономској конференцији су бројни учесници истакли важност иновација које побољшавају квалитет боравка у угоститељским објектима. Управо овакве иницијативе, попут Има без дима, показују како мале промене могу унапредити искуство гостију. Далиборка наглашава да циљ иницијативе није само да буде глас гостију који желе пријатније просторе, већ и да подржи угоститеље који су већ препознали ову потребу и прилагодили своје објекте. 

1
Фото: Промо

„Велики број угоститеља широм Србије већ је направио корак ка стварању пријатнијих и здравијих окружења за своје госте, и тиме су показали како се може ићи у корак са савременим потребама. Ми им одајемо признање и пружамо подршку кроз нашу иницијативу,“ истакла је Далиборка.

Има без дима не само да мапира места у Србији где је забрањено пушење, већ охрабрује и угоститеље да се прикључе овој иницијативи и тако одговоре на све већу потребу гостију за просторима без дима. Захваљујући овој иницијативи, гости могу лако да пронађу ресторане, кафиће и друге објекте у којима могу уживати у храни и пићу без непријатности које ствара дим цигарета.

На конференцији је закључено да је стварање простора без дима од суштинске важности за унапређење јавног окружења. Иницијатива Има без дима позива све угоститеље да се придруже овом покрету, који не само да ствара пријатнија места за боравак, већ и привлачи разноврсну клијентелу која жели да ужива без дима цигарета. „Придружите се мисији за стварање атмосфере у којој сви могу да уживају без непријатности како бисмо заједно обликовали бољу гастрономску сцену,“ поручила је Далиборка Јосифљевић.

Промо

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар