ЗНАТЕ ЛИ КАКО БОЈА ЖУМАНЦЕТА УТИЧЕ НА КВАЛИТЕТ ЈАЈА Откривамо вам ову тајну
Свакодневно конзумирате јаја, а мало је познато колико је боја жуманцета битна када се ради о хранљивости овог животињског производа.
Када обратите пажњу видећете да жуманце врло често долази у различитим нијансама жуте и наранџасте боје.
Сигурно сте бар некад уочили блеђе жуманце у јајету које смо купили у неком супермаркету, као и скоро црвено или тамно наранџасто жуманце код јаја купљених на пијаци домаће производње. Свакако су и једна и друга укусна и одлична за доручак. Да ли сте се икад питали зашто су жуманца тако различита?
Нису дозвољене никакве вештачке боје у храни за кокошке, али неки фармери додају природне пигменте како би појачали боју. Црвенија боја жуманаца постиже се додавањем капсикума, а додавањем паприке постиже се сличан ефекат.
Шта боја жуманцета значи за наше здравље?
Негде постоји “теорија” да је тамније жуманце хранљивије. Међутим, колико је то заправо истинито! Можда ћете бити изненађени, али то нема никакве везе једно с другим. И бледо и тамно наранџасто жуманце имају исте хранљиве вредности, однос масти и протеина иако тамније жуманце има мало више витамина и мање холестерола.
Неки се, пак, кажу да што је жуманце тамније то је јаје укусније. Можда то нисте приметили овако, али када спремате француски омлет за доручак, јаја са тамнијим жуманцетом дају омлету пунији укус. Упркос боји жуманцета, јаја су одличан извор протеина у нашој исхрани.