Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВЕОМА СУ КОРИСНЕ Љуске од белог лука можете да искористите на много начина

21.11.2024. 21:51 21:54
Пише:
beli luk
Фото: Pixabay.com

Љуска белог лука обилује фенилпропаноидима који су пуни антиоксиданса. Зато је одлична за имунитет и има антиканцерогена својства. Многи стручњаци се слажу да љуска има више вредних материја од самог лука.

Богата је и специфичним флавонолима који снижавају крвни притисак и спречавају таложења на артеријама. Садржи и пуно влакана. Сви ови састојци одлични су за здравље срца, пробавне проблеме и снижавање холестерола, те неких типова карцинома.

Приликом коришћења љуске белог лука пазите да она буде органска, јер ћете у противном уносити пестициде у исхрану.

Љуске су добре, ни мање ни више, него за супу. Једноставно је додајте свим састојцима за супу и скувајте. Извадите је током процеђивања супе. Ако се бојите прејаког укуса, додајте само кашичицу до две љуски, љуски, а ако волите јак укус белог лука можете ставити и целу шаку.

Супу можете да скувате и само од љуски белог лука. Готова је већ за 10-15 минута након што вода почне да ври. Течност коју овако добијете можете искористити и за кување пиринча или додатак разним сосевима, а можете је одмах појести као супу, уз додатак резанаца или кнедли по жељи.

Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Своје љуске од белог лука након што га очистите зато немојте бацити, већ их ставите у кесу и искористите. Баците само оне комаде који су прљави.

Још идеја за коришћење љуски од белог лука

Ставите их у замрзивач и искористите за гулаше, пасуљ, поврћне и месне чорбе и супе.

Љуска чешњака пуна је фенилпропаноида који су крцати антиоксидансима и зато ју је добро јести. Додајте целе ченове током кувања и поједите их, сугеришу стручњаци. Можете их пећи с кромпирима и месом или додати у варива попут пасуља.

За чај – ставите љуске белог лука у куглицу и уроните у кипућу воду. Оставите пар минута.

Испеците бели лук у љусци и додајте јелима. Целе главице белог лука, након што сте скинули прве прљаве слојеве љуске, умотајте у алу-фолију и пеците у пећници 40-ак минута на 180 степени. Тако испеченог можете га чувати у фрижидеру до седам дана или у замрзивачу до шест седмица.

N1info

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар