СВИ ПРАВИМО ВЕЛИКУ ГРЕШКУ Не потапајте пасуљ у воду пре кувања! Уместо тога, УРАДИТЕ ОВО
Дигестивни тракт не садржи „баријеру“ која ће заштитити од фитинске киселине која спречава организам да апсорбује минерале, беланчевине и масти.
Последица је дефицит важних нутријената, који ће даље узроковати проблеме
Пасуљ је међу омиљеним јелима Срба, и свако има свој мали трик који олакшава да се припреми чувени војнички пасуљ или посни пребранац. Ипак, због једне материје која се налази у њему, пасуљ може да створи проблеме с варењем.
Махунарке, орашасти плодови, житарице и семенке спадају у здраве намирнице, али могу бити веома штетне за организам због фитинске киселине.
Ова киселина везује важне елементе као што су бакар, магнезијум, јод, гвожђе и цинк. Као резултат тога, они се излучују из тела пре времена, односно пре него што донесу било какву корист нашем организму.
Дигестивни тракт не садржи „баријеру“ која ће заштитити од фитинске киселине која спречава организам да апсорбује минерале, беланчевине и масти. Последица је дефицит важних нутријената, који ће даље узроковати проблеме мишићно-коштаног, имунолошког и пробавног система. Фитинска киселина је један од најчешћих узрока анемије услед недостатка гвожђа код вегетаријанаца, према Светској здравственој организацији (СЗО), истакла је ендокринолог Зухра Павлова.
Које намирнице су богате фитинском киселином?
Међу намирницама које садрже велику количину фитинске киселине, ендокринолог је издвојила овас, пиринач, пшеницу, све житарице, пасуљ, сочиво, кикирики, грашак и соју. Такође, проблематични су и неки од орашастих плодова као што су лешници, бадеми и ораси. Велика количина фитинске киселине налази се и у семенкама сунцокрета, мака, лана, тикве и сусама.
Све ове намирнице садрже велики број хранљивих материја које су потребне телу, укључујући влакна, па зато не треба одустати од њих, каже Павлова.
Како се ослободити фитинске киселине
Павлова је навела неколико начина за неутралисање ове киселине. Један од њих је топлотна обрада. Ова метода смањује садржај фитинске киселине за 30-35 посто. Најбољи ефекат се, пак, постиже потапањем намирнице у воду. Једини недостатак ове методе јесте што захтева пуно времена, преноси Нови.ба.
На пример, смеђи пиринач ће морати да се остави у води 12 сати, овсене пахуљице 10-12 сати, бели пиринач девет сати, бисерни јечам шест сати… За боље резултате можете да додате мало сирћета или лимуновог сока у воду.
(Еспресо)