СРПСКИ СЛАДОЛЕД Погледајте НАЈЈЕДНОСТАВНИЈИ РЕЦЕПТ за домаће ПИХТИЈЕ какве до сада нисте пробали
Домаће пихтије, понос српске кухиње: Једноставан рецепт који се брзо спрема, савршеног укуса.
Састојци:
килограм свињских ногица (можете помешати са буткицама, репићима или нечим другим)
2 главице белог лука (можете ставити и мање ако не желите да ово буде доминантан мирис)
со
зачин по укусу
бибер
Свим овим састојцима, уколико волите, можете додати листиће ловора или першуна, како би пихтије попримиле мирис.
Припрема:
Пре кувања свињске ногице морате добро очистити и опрати. Ставите их у дубљу шерпу, а преко њих наспите со и зачин, листиће ловора или першуна, бибер и бели лук. Ако не желите да мирис белог лука буде превише јак, можете га додати и накнадно, током наливања пихтија у тањире.
Преко свега овога налијте доста воде (око три литре, али може и више, јер се вода током кувања не додаје накнадно). Пихтије се кувају доста дуго, три до четири сата у зависности од меса, све док се месо не одвоји од костију, а у шерпи остане врло мало воде.
Уколико бели лук нисте већ додали, у тањире у које ћете сипати пихтије ставите по чен белог лука. Како би што боље пустио арому, насецкајте га на ситније делиће. Ситно морате насецкати и скувано месо. У тањире најпре лепо распоредите месо, а затим налијте преосталу замућену течност у којој се месо кувало. Оставите да се охладе, а онда их сместите у фрижидер, како би се што боље стегле.
Можете их разлити и у једну већу тепсију, па их када се стегну насећи на коцкице и тако служити. Преко њих можете посути мало алеве паприке.
Пихтије ће имати најбољи шмек уколико их припремате од димљеног меса.
Додатни савет: Уколико не желите да на површини буде превише масноће, пре изливања у тањире можете из лонца у којем су се пихтије кувале са врха покупити сувишну масноћу.
Дневник/Стил