ПРАЊЕ ЗУБА НИ ЖВАКЕ НЕ ПОМАЖУ Само овако ћете неутралисати јак мирис белог лука
Разлог због ког снажни мирис белог лука остаје тако дуго након јела је тај што се током варења хране у крвоток ослобађају једињења сумпора
Прање зуба, освежавајуће течности, као ни жваке, неће помоћи да закамуфлирате препознатљив мирис белог лука
Међутим, истраживачи тврде да би уз бели лук или након јела које је садржало бели лук, требало јести јабуке, зелену салату, цикорију, целер, кромпир, першун, нану, босиљак или печурке.
Ове намирнице садрже феноле, једињења који ће у хемијској реакцији реаговати са сумпором из белог лука и тако неутрализовати снажан мирис.
Ове тврдње доказали су масеним спектрометром, уређајем који анализира молекуле на темељу њихове масе, а након конзумације споменутих намирница, ниво сумпора био је знатно нижи у даху волонтера.
Највише фенола има у нани, али научнике је изненадило и како лист салате, који има знатно мање количине фенола, ефикасно сузбија мирис белог лука.
Крстарица/ Живети живот