НУТРИЦИОНИСТИ ПОРУЧИЛИ: Једите што више ОВОГ ВОЋА током лета! Извор је АНТИОКСИДАНАТА, КАЛИЈУМА и ВЛАКАНА, штити од ХРОНИЧНИХ БОЛЕСТИ и УПАЛА (ФОТО)
Диња је освежавајуће, вишеструко здраво воће које је синоним за лето. Жуто или наранџасто месо пуно је витамина од А до Ц, али и есенцијалних хранљивих материја које могу да помогну имуном и пробавном систему, показују студије.
Бројни су разлози да се диња нађе на нашој трпези наредних месеци, поручују нутриционисти.
Диња је одлична допуна јеловнику ако желите да једете више хране која хидрира, намирница које ће вас бранити од упала, као и више хране богате хранљивим материјама, истиче Хоуп Брант, амерички дијететичар.
У контексту уравнотежене исхране, воће постаје добар извор антиоксиданата, калијума и влакана – хранљивих материја које подстичу имунитет, помажу у процесу варења и пружају заштиту од хроничних болести, закључак је студије из 2023. године.
Најчешћа корист коју видимо је та прелепа наранџаста боја, која потиче од бета каротена“, наводи нутриционисткиња Моника Дагостино додајући да се ова материја када уђе у тело, претвара у витамин А, који је неопходан за здравље очију, учествује у производњи крвних зрнаца и имунолошком одговору, те као јак антиоксидант помаже у борби против слободних радикала.
Која је препоручема дневна количина?
Једна шоља свеже исечене диње на коцкице садржи 53 калорије, што је еквивалентно једној порцији. Ова количина обезбеђује дневну дозу витамина А, садржи шест одсто дневних потреба за влакнима и скоро је довољна да испоручи препоручену дневну потребу за витамином Ц.
Како наводи Светска здравствена организација, сваког дана би требало да уносимо најмање пет порција воћа и поврћа, укупно око 80 грама по порцији.
Ако уживате у дињи и желите да је уврстите у свој воћни мени, Дагостинова саветује да управо ово воће чини две порције током дана.
Слободни радикали изазивају пустош у телу оштећујући здраве ћелије, упозорава Дагостинова. Бета каротен делује као њихов неутрализатор, што може помоћи у спречавању напредовања болести, укључујући болести срца, па чак и рак.
Исхрана богата антиоксидансима може помоћи у смањењу хроничне упале у нашим телима током времена. Висок садржај витамина Ц у дињи је такође посебно користан за апсорпцију гвожђа, истиче Брантова.
Осим диње, воће које се може похвалити сличним здравственим предностима – грејпфрут, шипурак и папаја се такође сматрају намирницама богатим калијумом, влакнима и антиоксидансима, показују резултати истраживања.
Дневник/РТС