НИЈЕ НИМАЛО НАИВНО Ако ово ПРИМЕТИТЕ НА ЛУКУ, сместа га баците! Може да изазове озбиљне ЗДРАВСТВЕНЕ ПРОБЛЕМЕ, па и ТРОВАЊЕ
Лук има свој препознатљив укус и зато је чест додатак јелима, а може се користити и динстан или сиров. Правилно складиштен, може трајати месецима, али важно је знати да може постати опасан по здравље у одређеним ситуацијама, упозоравају научници.
Иако се сматра издржљивим и дуготрајним, лук није имун на оштећења. Чак и уз пажљиво чување, клијање је неизбежно у неком тренутку.
Клијање је природан процес не само за лук, већ и за друге површине као што су бели лук и кромпир, део је природног животног циклуса биљака. Клијање се дешава када се створе услови за раст биљке, и може се догодити чак и без садње у земљу.
Ако држите лук на светлом, топлом и влажном месту, то може убрзати процес клијања, што биљкама показује да је стигло пролеће.
Иако је изненађујуће, конзумирање проклијалог лука није штетно, све док није труо или мекан. Сви делови проклијалог лука су сигурни за конзумацију, иако може имати горак укус и није тако сладак као свеж.
Међутим, научници упозоравају да никада не треба јести лук који је труо, мекан или плеснив.
Дневник/Супер жена