scattered clouds
10°C
29.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МОЖЕ ДА БУДЕ ИЗУЗЕТНО ОТРОВНО! Срби у заблуди радо купују ову намирницу МИСЛЕ ДА ЈЕ СУПЕРХРАНА

26.03.2025. 20:50 20:55
Пише:
Извор:
Срећна република
ОТРОВ
Фото: pexels/Ilustracija

Многи мисле да купују здраву храну, а заправо добијају "смртоносни хемијски коктел", упозоравају стручњаци.

Лосос се често промовише као суперхрана богата есенцијалним нутријентима попут омега-3 масних киселина, протеина и витамина, али да ли је заиста тако здрав? Све чешће се поставља питање колико је узгојени лосос, који се масовно производи широм света, безбедан за људско здравље. Док дивљи лосос и даље важи за намирницу која смањује ризик од озбиљних болести, индустријски узгој ове рибе изазива забринутост због могуће токсичности.

Интензивна производња, глобално загађење и нагомилавање хемикалија у рибњацима ставили су ову популарну намирницу под лупу стручњака. Месо лососа, често хваљено као једна од најздравијих намирница, могло би да буде много мање здраво него што се мисли. Иако дивљи лосос помаже у смањењу ризика од озбиљних болести попут срчаних обољења, дијабетеса, можданог удара и Alchajmerove болести, узгојени лосос све чешће изазива забринутост због потенцијалне токсичности.

Стручњаци упозоравају да се, због интензивног узгоја и глобалног загађења, месо ове популарне рибе претворило у, како га неки називају, "смртоносни хемијски коктел".
У документарном филму "Fillet-Oh-Fish" редитеља Николаса Данијелса откривено је да фарме лососа у норвешким фјордовима акумулирају огромне количине отпада - од бактерија до пестицида и лекова. Продукцијски тим филма упозорава на загађење које настаје услед интензивне производње рибе. 
Курт Одекалв, еколошки активиста из Норвешке, сматра да узгој лососа негативно утиче на животну средину и здравље људи. Његове тврдње подржава токсиколог Џером Разин, који је тестирао бројне прехрамбене производе и открио да узгојени лосос садржи највишу количину токсина, чак пет пута више у поређењу с другим производима.
- Данашње рибарство суочено је с низом озбиљних проблема, од изумирања врста због риболова до хемијског загађења и генетских мутација због токсичне изложености - истиче др Меркола.
Зато ова риба никако није препоручљива за ваш мени, било да сте у ресторану или планирате припрему код куће из разлога што се никада не зна одакле је тај лосос стигао.

Извор:
Срећна република
Пише:
Пошаљите коментар