ЕВО КАКО ЧУВАТИ ПИРИНАЧ ДА СЕ НИКАД НЕ ПОКВАРИ А по овоме можете препознати када је ВРЕМЕ ДА ГА БАЦИТЕ
23.10.2024.
13:37
13:42
Коментари (0)
Пиринач је намирница која је један од основних састојака многих јела. Међутим, он може бити и звезда, уколико, рецимо, одлучите да направите сутлијаш.
Много је јела у којима пиринач учествује.
И било да одаберете слана, или слатка, сигурно нећете погрешити.
Али, да ли сте се некада запитали има ли пиринач рок трајања?
Уколико се не чува правилно, пиринач може да развије буђ и постане складиште инсектима.
Бели пиринач има дужи рок трајања од интегралног. То је зато што интегрални пиринач има већи садржај уља, што му скраћује рок трајања. Док бели пиринач може лако да издржи 3-4 године, интегрални пиринач неће моћи да траје дуже од 8 месеци.
Најлакши начин да се спречи кварење јесте држање у херметички затвореној посуди. Одлучите се за стаклену или бољу пластичну посуду. Ово ће да спречи влагу и одржаће пиринач свежим. Други начин чувања пиринча је замрзавање у посудама, па по потреби одмрзавате количину која вам је потребна. Домаћице овде праве грешку и углавном чувају пиринач у кеси у којој га купе.
Како препознати покварени пиринач?
Ако почне да се суши, развије буђ, промени боју, или чудно мирише, то су главни показатељи да се пиринач покварио. У случају да приметите бубе одмах треба да га баците.