Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЧОКОЛАДНА РЕВОЛУЦИЈА Швајцарци смислили НОВУ ФОРМУЛУ за прављење омиљеног слаткиша! Ево у чему је ЦАКА

28.08.2024. 15:59 16:02
Пише:
Фото: pixabay.com

Замислите да уберете лепу, сочну јабуку, али уместо да зароните зубе у њу, ви сачувате семенке и баците остатак – то је оно што произвођачи чоколада уобичајено раде са плодом какаовца.

Сада су научници у Швајцарској смислили нови начин да направе чоколаду користећи читав плод, а не само семење. И без додавања шећера!

Чоколада коју је направио научник Ким Мишра и његов тим на престижном Федералном институту за технологију у Цириху користи пулпу, сок, па чак и кору какаовца.

Нови начин припреме већ је изазвао велику пажњу, посебно због неефикасности у традиционалној производњи чоколаде приликом које се користи само семе, а остатак плода величине бундеве и пун хранљивих супстанци се оставља да труне на пољима.

Кључ нове чоколаде лежи у њеном изузетно слатком соку, који има „воћни укус, помало као ананас“.

Овај сок, који садржи 14 одсто шећера, се дестилује у веома концентровани сируп и меша са пулпом и осушеном кором и даје веома сладак желе.

Када се желе дода какао семенкама да се добије чоколада, потпуно се елиминише потреба за шећером.

Мишра гледа на свој изум као последњу у дугом низу иновација швајцарских произвођача чоколаде.

У 19. веку Рудолф Линт, чије је презиме постало синоним за добру чоколаду, случајно је развио кључни корак специфичног начина мешања топле чоколадне масе – како би се учинила уједначеном и смањила њена киселост – остављајући миксер какаа да ради преко ноћи. Резултат – укусна, слатка чоколада.

Дневник/РТС

 

Пише:
Пошаљите коментар
ЧОКОЛАДА ОД БРАШНА ОД ЦРВА ИЗ НОВОГ САДА Пољопривредни факултет прави храну будућности; ЕВО КОМЕ ЋЕ ПРВО БИТИ НАМЕЊЕНА

ЧОКОЛАДА ОД БРАШНА ОД ЦРВА ИЗ НОВОГ САДА Пољопривредни факултет прави храну будућности; ЕВО КОМЕ ЋЕ ПРВО БИТИ НАМЕЊЕНА

19.08.2024. 09:21 09:44