АКО ВАМ СЕ ПРОЈА УВЕК МРВИ, ОВО МОРА ДА ЗНАТЕ Додајте само један састојак и заборавите на мрвљење – ОВАЈ ТРИК ће вас одушевити!
Трик злата вредан за најмекшу, најваздушастију проју која се не мрви
Проја је старинско јело које се спрема једноставно и од јефтиних састојака које има свака кућа, па се спремала често и у ратним временима и периодима оскудице. Основи састојци су кукурузно и пшенично брашно, кисела вода и уље. Оно што је најбитније јесте да добијете мекану проју која се неће мрвити и која ће дуже остати свежа.
Откривамо вам 8 савета за најмекшу, најваздушастију проју која се не мрви.
1. Користите грубо млевено кукурузно брашно
Основа сваке проје јесте кукурузно брашно. За још бољи укус, потражите грубо млевено кукурузно брашно јер оно садржи клицу и љуску, па ћете добити укус налик меканом хлебу од целог зрна. Али, уколико правите проју са грубље млевеним кукурузним брашном, требало би увек да је стављате у фрижидер и замрзивач.
2. Користите бело кукурузно брашно
Иако многи бирају жуто кукурузно брашно, то је ипак грешка која може утицати на укус. Бело кукурузно брашно прави се од истих делова биљке као и жуто, али има финији и суптилнији укус.
3. Додајте цела зрна кукуруза
Побољшајте укус и текстуру проје тако што ћете додати цела зрна кукуруза. За почетак можете додати пола шоље кукуруза.
4. Обавезно додајте пшенично брашно
Важно је да поред кукурузног увек користите и пшенично брашно у препорученим количинама. Пшенично брашно је врло важно везиво, а уколико га не додајете или користите мале количине ризикујете да вам се проја мрви и буде сувља.
5. Додајте павлаку
Следећи пут кад будете правили проју обавезно додајте и павлаку. Павлака садржи млечне киселине које омекшавају проју. Текстура ће бити много боља и мекша јер павлака омогућава „повезивање“ свих састојака. Да бисте ублажили киселкаст укус, можете додати и мало ваниле у праху.
6. Убаците мало мајонеза за мекшу текстуру
Додавање уља или друге масти кључно је како се проја не би мрвила. Маст задржава влажност у проји чинећи је меком. Можете ставити комадић путера на прх проје кад је извадите из рерне. Други трик састојак, поред павлаке, јесте мајонез. Мајонез је комбинација уља, жуманца и шећера која ће омекшати проју и омогућити јој да остане мека дуже време.
7. Оставите проју да одстоји пре печења
Пре него што испечете проју, обавезно је оставите да одстоји бар 10 минута. За то време ће се глутен у брашну „опустити“, што ће учинити проју још мекшом. Још један користан савет јесте да помешате кукурузно брашно и јогурт (или павлаку) неколико сати пре спремања, како би зрна омекшала.
8. Не сеците проју док је врућа
Последњи, али веома важан корак јесте резање проје. Колико год били гладни, избегните резање чим извадите проју из рерне. Оставите да одстоји бар 15 минута јер у проји још увек има паре од топлоте. Уколико је одмах исечете, она ће нестати, а проја бити сува. Ово је посебно важно за средишњи део који се последњи испече.
Крстарица