Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РЕЦЕПТ ДАНА

Ако додате ОВА 2 САСТОЈКА, ПРОЈА ВИШЕ НИКАД НЕЋЕ БИТИ СУВА Рецепт је врло ЈЕДНОСТАВАН, ИЗНЕНАДИЋЕТЕ СЕ

14.11.2024. 07:22 07:29
Пише:
proja
Фото: Youtube printscreen/proja recept

Проја је старинско јело које се спрема једноставно и од јефтиних састојака које има свака кућа, па се спремала често и у ратним временима и периодима оскудице.

Основи састојци су кукурузно и пшенично брашно, кисела вода и уље. 

Ипак, проја је укусна, здрава и нискокалорична, а ако се придржавате ових савета, добићете мекану проју која се неће мрвити и која ће дуже остати свежа.

1. Користите грубо млевено кукурузно брашно - Основа сваке проје јесте кукурузно брашно. За још бољи укус, потражите грубо млевено кукурузно брашно јер оно садржи клицу и љуску, па ћете добити укус налик меканом хлебу од целог зрна. Али, уколико правите проју са грубље млевеним кукурузним брашном, требало би увек да је стављате у фрижидер и замрзивач.

2. Користите бело кукурузно брашно - Иако многи бирају жуто кукурузно брашно, то је ипак грешка која може утицати на укус. Бело кукурузно брашно прави се од истих делова биљке као и жуто, али има финији и суптилнији укус.

3. Додајте цела зрна кукуруза - Побољшајте укус и текстуру проје тако што ћете додати цела зрна кукуруза. За почетак можете додати пола шоље кукуруза.

4. Обавезно додајте пшенично брашно - Важно је да поред кукурузног увек користите и пшенично брашно у препорученим количинама. Пшенично брашно је врло важно везиво, а уколико га не додајете или користите мале количине ризикујете да вам се проја мрви и буде сувља.

5. Додајте павлаку - Следећи пут кад будете правили проју обавезно додајте и павлаку. Павлака садржи млечне киселине које омекшавају проју. Текстура ће бити много боља и мекша јер павлака омогућава „повезивање“ свих састојака. Да бисте ублажили киселкаст укус, можете додати и мало ваниле у праху.

6. Убаците мало мајонеза за мекшу текстуру - Додавање уља или друге масти кључно је како се проја не би мрвила. Маст задржава влажност у проји чинећи је меком. Можете ставити комадић путера на прх проје кад је извадите из рерне. Други трик састојак, поред павлаке, јесте мајонез. Мајонез је комбинација уља, жуманца и шећера која ће омекшати проју и омогућити јој да остане мека дуже време.

7. Оставите проју да одстоји пре печења - Пре него што испечете проју, обавезно је оставите да одстоји бар 10 минута. За то време ће се глутен у брашну „опустити“, што ће учинити проју још мекшом. Још један користан савет јесте да помешате кукурузно брашно и јогурт (или павлаку) неколико сати пре спремања, како би зрна омекшала.

8. Не сеците проју док је врућа - Последњи, али веома важан корак јесте резање проје. Колико год били гладни, избегните резање чим извадите проју из рерне. Оставите да одстоји бар 15 минута јер у проји још увек има паре од топлоте. Уколико је одмах исечете, она ће нестати, а проја бити сува. Ово је посебно важно за средишњи део који се последњи испече.
 

Извор:
Дневник, Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар