Zrenjaninsko jezero se intenzivno uređuje
ZRENJANIN: Od početka prošle nedelje Jezero 1, kod „Žitoprodukta”, dopunjava se prečišćenom vodom, čime je započeta prva ovogodišnja zamena vode u gradskim jezerima koja pripadaju sistemu „Begejska petlja”.
Jezero 1 je od leta prošle godine nižeg nivoa zato što je, posle trideset godina u funkciji, popustila zaptivna moć tablastih zatvarača koji sprečavaju oticanje vode iz jezera u Begej i obrnuto, pa nisu postojale mogućnosti da se prečišćena voda u jezeru zadrži na željenom nivou.
" Zamenom zatvarača, koja je završena početkom prošlog meseca, a za koju je grad Zrenjanin izdvojio 4,5 miliona dinara, otklonjeni su pomenuti problemi. Završetkom bistrenja vode u taložnicima primarnog prečišćivača počelo je, preko filtera prečišćivača, i dopunjavanje Jezera 1 vodom projektovanog kvaliteta "objašnjava za „Dnevnik” rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u zrenjaninskom Javnom komunalnim preduzeću „Vodovod i kanalizacija” Siniša Gajin.
Dok je trajao proces bistrenja vode obavljeno je podvodno košenje trave u jezeru i njeno uklanjanje sa površine vode. Počelo je i košenje trave sa obala Jezera 1 i Jezera 3 u centru grada. Obe aktivnosti nastaviće se u i narednim danima.
" Prečišćavanje vode u Jezeru 1 sprovodi se radnim danima u dve smene. Dnevno se nivo vode u jezeru podiže za 10 centimetara, i planirano je da se ono završi u naredne dve nedelje. Poslednje nedelje prečišćavanja vode u Jezeru 1 krenuće se sa spuštanjem nivoa vode u Jezeru 3, odakle će se voda usmeravati na prečišćivač i služiće kao sirova voda za dopunu prvog jezera. Odmah po završetku prečišćavanja vode u Jezeru 1, započeće i prečišćavanje vode u Jezeru 3 " ističe Gajin.
Upuštanjem prečišćene vode postiže se druga klasa kvaliteta, koja je predviđena Zakonom o vodama.
"Svakodnevno se u našoj laboratoriji, koja se nalazi u okviru primarnog prečišćivača, obavlja kontrola vode i to pre ulaska u prečišćivač, odnosno nakon svake faze prečišćavanja i pre puštanja u jezero. Vodi u jezeru se zamenom daje kapacitet da izdrži nepovoljne okolnosti, odnosno veliku toplotu i velike količine svetlosti, a preradom vode se mutnoća svodi na nulu, a smanjuju se i fosfati i nitriti čime se sprečava rast trave i algi koji zagađuju jezera " naglašava Gajin.
Ž. Balaban